Nordic Credit Rating ser for seg store nedskrivninger for forbrukslånsbanker

Nye EU-regler for misligholdte lån vil få ringvirkninger for norske forbrukslånsbanker som hittil har kunnet selge misligholdte lån videre for å begrense nedskrivinger.
Geir Kristiansen, kredittanalytiker i Nordic Credit Rating. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Geir Kristiansen, kredittanalytiker i Nordic Credit Rating. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

EU har innført regler som sier at usikrede lån må nedskrives i sin helhet etter å ha vært misligholdt i tre år. Dette gjelder lån som har blitt misligholdt fra og med april 2019.

Nordic Credit Rating tror at denne regelen vil gjøre det vanskeligere for norske forbrukslånsbanker å selge porteføljer av misligholdte lån fordi det blir færre som ønsker å kjøpe slike porteføljer.

– Målet med den nye reguleringen er å tvinge de europeiske bankene til å redusere misligholdte lån ved å selge dem ut av balansen. I Norge kan regelverket få motsatt effekt ved at misligholdte lån blir værende på forbrukslånsbankenes balanse og at annenhåndsmarkedet for misligholdte lån tørker ut, sier kredittanalytiker Geir Kristiansen i NCR til Finansavisen.

Norske banker kan kun selge lån til norske finans- eller inkassoselskap. Skal man selge en portefølje av lån må man innhente samtykke fra samtlige låntakere før lånene kan selges. Reglene for dem som kjøper slike kredittporteføjer i Norge er de samme som for bankene, og strengere enn i EU.

Med de nye reglene må i tillegg en kredittkjøper som kjøper en portefølje som allerede er nedskrevet straks skrive ned de lånene som har vært misligholdt i tre år.

– Dette vil åpenbart være en belastning for finansieringsforetakets kapitaldekning, og vil kunne føre til at dette markedet tørker helt ut i Norge, sier Kristiansen.

Inkassoselskapene, som kunne kjøpt porteføljene uten de samme nedskrivningsreglene, møter kravet om samtykke. Dette tror Kristiansen senker disses motivasjon vesentlig.

EU-direktiv medfører utvidelse av autorisasjonsordning

Folkefinansiering: – Du skal du ha ganske gode unnskyldninger for ikke å ta imot den gavepakka av et regelverk fra EU 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også