Finanstilsynet mener ny boliglånsforskrift vil være bra for førstegangskjøpere

Finanstilsynets leder Morten Baltzersen mener det ikke er nok fokus på boligprisveksten i dag.
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen mener dagens utlånsregler ikke tar nok hensyn til mulige boligprisfall. | Foto: Finanstilsynet
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen mener dagens utlånsregler ikke tar nok hensyn til mulige boligprisfall. | Foto: Finanstilsynet

Finanstilsynets forslag om å endre boliglånsforskriften slik at maksimal gjeldsgrad ikke kan overstige 4,5 ganger brutto inntekt har fått mye motgang. Tilsynet har også foreslått å senke fleksibilitetskvoten til bankene fra 10 til fem prosent.

Dette skjer samtidig som at boligprisene vokser raskt og kombinasjonen av lav rente og gode støtteordninger i forbindelse med koronapandemien har fått boligmarkedet til å fyke i været.

Ifølge Baltzersen vil det komme en korreksjon på verdistigningen, hvor boligprisene vil falle igjen.

– Ja, det bør få oppmerksomhet at boligprisene er kommet så høyt opp og at husholdningssektorens gjeldsgrad er på et høyt nivå, der en stor del av nye utlån gis til sårbare husholdninger. Det mener vi kan forsvare en inngripende regulering av den typen vi har foreslått, sier Baltzersen ifølge Finansavisen.

Mange mener det allerede er vanskelig nok for førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet. Men en innstramming av utlånsreglene vil det bli enda vanskeligere, spesielt i områder med høye boligpriser.

– Problemet for mange er at det er høye priser, og det å la mange låne mye for å delta i dette, kan bidra til at prisene blir enda høyere. Dessuten er det slik at de som har høyest inntekter og er best bemidlet, uansett kan by høyest, sier Baltzersen.

Han mener det alltid vil være en mulighet for at man kan oppleve at boligprisene faller like kraftig som de har steget.

– Poenget er at det kan være hendelser som ikke virker sannsynlige, men som likevel ikke er urealistiske. Vi mener at risikoen i låne- og boligmarkedet nå tilsier en strammere utlånsforskrift, sier Baltzersen.

Sparebankforeningen: Innstramming av boliglånsforskriften flytter kredittvurderingen fra bankene til myndighetene

Norges Bank uenig i innstramming av boliglånsforskriften 

DNB frykter ny utlånspraksis kan ramme flere bankkunder 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også