Finansdepartementet vraker de midlertidige endringene i boliglånsforskriften

– Det var viktig å sette bankene i best mulig stand til å hjelpe lånekundene gjennom en krevende periode, sier finansminister Jan Tore Sanner.
Finansministeren mener det er viktig at bankene finner gode løsninger for dem som fortsatt er eller blir berørt av de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet. | Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Finansministeren mener det er viktig at bankene finner gode løsninger for dem som fortsatt er eller blir berørt av de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet. | Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Finansdepartementet har fredag besluttet at de midlertidige endringene i boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften ikke vil bli videreført etter tredje kvartal.

– Det var viktig å sette bankene i best mulig stand til å hjelpe lånekundene gjennom en krevende periode. Nå ser vi tegn til oppgang i norsk økonomi, og det er høy aktivitet i boligmarkedet. Kravene til bankenes utlånspraksis bør derfor tilbake til normalen, sier finansminister Jan Tore Sanner (H), i en pressemelding.

I lys av utviklingen i lånemarkedene bør bankene fremover praktisere forskriftenes adgang til midlertidig avdragsfrihet som normalt, mener Finansdepartementet.

Det vil si at bankene må gjøre en konkret vurdering av om kundens betalingsevne er midlertidig forverret.

Viktig bankene hjelper til

– Det er viktig at bankene finner gode løsninger for dem som fortsatt er eller blir berørt av de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet. Jeg understreker derfor at forskriftene ikke er til hinder for at bankene kan forlenge den avdragsfrie perioden for dem som trenger det, uten at det skal regnes som et nytt lån, sier finansministeren.

Finansdepartementet sendte 28. august på høring et forslag fra Finanstilsynet om å ikke videreføre de midlertidige endringene etter tredje kvartal.

Finanstilsynet pekte blant annet på at det med et svært lavt rentenivå er fare for at boligprisene og husholdningsgjelden vil kunne øke ytterligere fra et allerede høyt nivå.

Norges Bank har i likhet med et flertall av høringsinstansene sluttet seg til Finanstilsynets vurdering.

Boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften er midlertidige og utløper ved årsskiftet. Finanstilsynet skal innen 28. september gi råd til Finansdepartementet om videreføring og innretning fra 1. januar 2021. Departementet vil sende Finanstilsynets forslag på høring når det foreligger.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også