FinansWatch

Tyske politikere drar igang Wirecard-utredning

Det tyske parlamentetet, Forbunddagen, vil komme til bunns med kollapsen i betalingsselskapet Wirecard. Nå innleds en undersøkelse som skal finne ut av hvorfor myndighetene ikke klarte å fange opp den største forretningssvindelen siden Annen verdenskrig.

Foto: picture alliance/Sven Simon

Til tross for motstand fra regjeringspartiene har Forbundsdagen besluttet å finne ut av hvordan Wirecard i årevis kunne klare å regne inn falske inntekter i regnskapene. Skandalen har rystet tysk næringsliv og forlatt både politikere og myndigheter i et lite flatterende lys.

Beslutningen kommer etter en rekke høringer i Forbundsdagens finansutvalg, der både finansminister Olav Scholtz og økonomiminister Peter Altmeier er blitt grillet, skriver Financial Times, og som er gjengitt av FinansWatch Danmark.

Uvanlig koalisjon

Det som ble utslagsgivende var at De Grønne også ville ha en undersøkelse og dermed gjorde felles sak med den litt spesielle koalisjonen mellom liberalene i FDP, venstreorienterte Die Linke og høyrepopulistiske Allternative für Deutschland.

En av sakene den politiske opposisjonen gjerne vil ha svar på er hvorfor ikke myndighetene klarte å stoppe svindleriene i selskapet, som pågikk over flere år. Det er mange som mistenker at myndighetene la alt for stor vekt på å beskytte Wirecard, som ble sett på som den store tech-stjernen i tysk næringsliv, heller enn å finne avklare om det var hold i alle de meldinger som kom om finansielle uregelmessigheter i selskapet.

Kan få konsekvenser for valget

Det er også stilt spørsmål om hvorfor Angela Merkel bedrev lobbyvirksomhet for Wirecard på sin siste reise til Kina, flere måneder etter at det fantes opplysninger om mistenkelige aktiviteter i selskapet.

Det er mange som mener at Wirecard-skandalen kommer til å dominere tysk politikk hele veien frem til neste års valg til Forbundsdagen og at den kan kaste en skygge over Angela Merkels siste måneder ved makten.

Parallelt med at politikerne nå skal gjennomføre sin egen undersøkelse pågår det en rekke juridiske løp i form av erstatningssaker, straffesaker og tilsynssaker.

Ny skandale i Danske Bank - har inndrevet for mye gjeld fra oppimot 15.000 kunder 

Studenter hjelper Storebrand med å finne løsninger på reelle problemstillinger 

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch