FinansWatch

Korrupsjonsekspert tror Swedbank-sjefen vil bli tiltalt

I et og et halvt år har tidligere Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen blitt etterforsket av svensk påtalemyndighet. Ekspert mener det vil ende med tiltale.

Tidligere Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen risikerer tiltale for sitt forsøk på benekte problemene med hvitvasking i Baltikum. | Foto: Janerik Henriksson/TT/NTB Scanpix

Etterforskningen av Bonnesen er ganske så spesiell med sett svenske øyne. Det er første gang i modern tid en konsernsjef i en av de fire svenske storbankene står i fare for å bli tiltalt for noe som kan ende med fengselsstraff.

I februar i fjor avslørte Sverige Televsions graveprogram «Uppdrag granskning» at Swedbanks fiilal i Estland kunne ha vært brukt for systematisk hvitvaskning i et tiår. Minst 40 milliarder svenske kroner var mistenkt sluset mellom konti i Swedbank og Danske Bank i Baltikum.

Ble sparket

Bare en måned etterpå ble Bonnesen sparket fra sjefstolen i Swedbank. I mars i år ble det kjent at Finansinspektionen, det svenske Finanstilsynet, tildelte Swedbank en rekordhøy bot på fire milliarder, og i begynnelsen av april ble Bonnesen delgitt mistanke om kriminalitet.

– Vi har et relativt omfattende materiale, sier statsadvokat Thomas Langerot på Ekobrottsmyndigheten, svenske Økokrim, til Svenska Dagbladet.

Det er ikke for hvitvaskingen i seg selv som Bonnesen er mistenkt. Det er for at hun ved flere tilfeller etter at skandalen ble kjent, benektet all kjennskap til hvitvasking ved Swedbanks kontorer i Baltikum og at hun gjorde storeierne i banken kjent med påstandene i SVT-programmet i forkant uten å fortelle alle aksjeeiere.

– Det handler om ulovlig formidling av innsiderinformasjon og grovt svindleri for uttalelser om hvitvasking i den baltiske virksomheten, sier Langerot til SvD.

Tror på tiltale

Peter Utterström, en advokat og korrupsjonsekspert avisen har vært i kontakt med tror etterforskningen vil ende med en tiltale mot Bonnesen.

– Hun har vært så overtydelig på at det ikke har vært noen problemer med hvitvasking i Swedbank. Etterpå har det vist seg at det finnes en rekke interne rapporter om akkurat dette, alle rettet til ledelsen i banken, sier Utterström til avisen.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch