FinansWatch

Korrupsjonsekspert tror Swedbank-sjefen vil bli tiltalt

I et og et halvt år har tidligere Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen blitt etterforsket av svensk påtalemyndighet. Ekspert mener det vil ende med tiltale.

Tidligere Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen risikerer tiltale for sitt forsøk på benekte problemene med hvitvasking i Baltikum. | Foto: Janerik Henriksson/TT/NTB Scanpix

Etterforskningen av Bonnesen er ganske så spesiell med sett svenske øyne. Det er første gang i modern tid en konsernsjef i en av de fire svenske storbankene står i fare for å bli tiltalt for noe som kan ende med fengselsstraff.

I februar i fjor avslørte Sverige Televsions graveprogram «Uppdrag granskning» at Swedbanks fiilal i Estland kunne ha vært brukt for systematisk hvitvaskning i et tiår. Minst 40 milliarder svenske kroner var mistenkt sluset mellom konti i Swedbank og Danske Bank i Baltikum.

Ble sparket

Bare en måned etterpå ble Bonnesen sparket fra sjefstolen i Swedbank. I mars i år ble det kjent at Finansinspektionen, det svenske Finanstilsynet, tildelte Swedbank en rekordhøy bot på fire milliarder, og i begynnelsen av april ble Bonnesen delgitt mistanke om kriminalitet.

– Vi har et relativt omfattende materiale, sier statsadvokat Thomas Langerot på Ekobrottsmyndigheten, svenske Økokrim, til Svenska Dagbladet.

Det er ikke for hvitvaskingen i seg selv som Bonnesen er mistenkt. Det er for at hun ved flere tilfeller etter at skandalen ble kjent, benektet all kjennskap til hvitvasking ved Swedbanks kontorer i Baltikum og at hun gjorde storeierne i banken kjent med påstandene i SVT-programmet i forkant uten å fortelle alle aksjeeiere.

– Det handler om ulovlig formidling av innsiderinformasjon og grovt svindleri for uttalelser om hvitvasking i den baltiske virksomheten, sier Langerot til SvD.

Tror på tiltale

Peter Utterström, en advokat og korrupsjonsekspert avisen har vært i kontakt med tror etterforskningen vil ende med en tiltale mot Bonnesen.

– Hun har vært så overtydelig på at det ikke har vært noen problemer med hvitvasking i Swedbank. Etterpå har det vist seg at det finnes en rekke interne rapporter om akkurat dette, alle rettet til ledelsen i banken, sier Utterström til avisen.

Mer fra FinansWatch

– Norske Fintechs bør satse internasjonalt

Finansforbundet har kartlagt den økonomiske utviklingen blant norske fintech-selskaper. Konklusjonen er at det er tøft å lykkes som norsk fintech, men at det er betydelig vekst i omsetning for aktørene, og at det er mange som virkelig satser.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch