Karmøy-bank håper på å reversere tapsavsetning før nyttår

Skudenes & Aakra Sparebank på Karmøy fikk et resultat før skatt på 50,7 millioner kroner i første halvår 2020, sammenlignet med 58,7 millioner kroner i samme periode i fjor.
Alf Inge Flokketvedt, banksjef i Skudenes & Aakra Sparebank | Foto: Skudenes & Aukra Sparebank
Alf Inge Flokketvedt, banksjef i Skudenes & Aakra Sparebank | Foto: Skudenes & Aukra Sparebank

– Alle underliggende tall for driften ser gode ut, men andre kvartal var klart preget av marginpresset vi merket av i perioden mellom Norges banks rentenedsettelse og at vi fikk satt ned innskuddsrentene, sier Alf Inge Flokketvedt, banksjef i Skudenes & Aakra Sparebank, til FinansWatch.

Netto renteinntekter første halvår endte på 79,9 millioner kroner, noe som tross lavere rentemarginer var litt over fjorårets 77,6 millioner i samme periode.

– Vi hadde en god utlånsvekst på 2,67 prosent. Det gjør at tallene i kroner ikke ser så verst ut, sier Flokketvedt.

Netto provisjonsinntekter endte på 16,6 millioner i første halvår, mot 17,9 millioner samme periode i fjor. Reduksjonen skyldes lavere provsjonsinntekter fra skadeforsikring.

Inntektene fra finansielle investeringer gjør et kraftig hopp opp fra 2,1 million i første halvår 2019 til 9,9 millioner i 2020. Hovedelen kommer av at eierandelen i Frende Holding ble kraftig skrevet opp i verdi etter at selskapet fikk inn nye eiere.

Banken har et netto tap på utlån og garantier på 10,5 millioner kroner i første halvår. Omtrent halvparten av dette, fem millioner, er en «manuell steg 2»-tapsavsetning på grunn av covid 19-situasjonen.

– Tapsavsetningen på fem millioner er ikke spesifisert og vi har godt håp om å kunne reverse den i løpet av året. Om ikke tredje kvartal, så i hvert fall før nyttår, sier Flokketvedt.

– Det er avhengig av hvor omfattende den nye smittespredningen blir. Akkurat nå er situasjonen bra her på Karmøy, men vi hadde jo et større utbrudd i vår så vi vet at ting kan snu raskt, sier han.

Hvis banken ikke hadde tatt den ekstra avsetningen, bedømmer Flokketvedt at banken hadde vært helt på samme nivå i fjor.

Netto misligholdte lån var i perioden på 45,8 millioner opp fra 30 millioner samme periode i fjor, men Flokketvedt tror ikke banken står i fare for å gå på store smeller. Av banken totale utlånsportefølje på 8,4 milliarder kroner, utgjør lån til personkunder cirka 85 prosent.

– Vi har en veldig diversfiert låneportefølje uten store enkeltposter, og vi er ikke veldig eksponert mot utsatte bransjer som turisme. Næringlivet her er jo veldig oljerelatert, så det kan jo komme noe tap der, sier Flokketvedt.

Banken prognostiserer at resultatet i siste halvår blir omtrent likt som resultatet i første halvår.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter