Kraftig boligprisvekst kan endre rentebanen – og øke tapene for bankene

Boligprisene er en av faktorene som påvirker Norges Banks rentebeslutninger mest. Den overraskende boligprisveksten i sommer kan få styringsrenten til å gå raskere opp.
Sentralbanksjef Øystein Olsen.
Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Nordmenn har tillitt til egen økonomi fremover og har utnyttet den lave renten til å kjøpe eller utbedre sine boliger. Ved utgangen av 2019 hadde Norge en av verdens høyeste gjeldsgrader for privatpersoner i verden, og alle uttalelser fra norske banker indikerer at vi bare fortsetter å låne til bolig.

Av det kan vi også utlede at mange nå kjøper dyrere enn de ellers ville gjort, og da vil en raskere økning av styringsrenten enn antatt kunne ramme mange.

– Norges Bank har signalisert at de følger utviklingen i boligmarkedet nøye og blir prisveksten for sterk, kan renten bli satt opp tidligere enn i andre halvdel av 2022 som de til nå har signalisert, skrev sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea i forkant av tallene, ifølge E24.

Han mener det imidlertid er like sannsynlig at boliglånsforskriften blir strengere igjen, enn at man lar rentenivået drive boligprisene for langt opp.

«Alt annet likt»

Også Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror styringsrenten kan settes opp raskere, men tar forbehold.

– Hva som til syvende og sist skjer med renten avhenger imidlertid av en rekke forhold, men det er helt klart en faktor som Norges Bank vil følge med på inn mot rentemøtet i september, sier Hov til E24.

DNB Markets tror ikke prisveksten vi har sett i sommer vil fortsette utover høsten. Hva som skjer på rentemøtet i september blir mer interessant for bankene – og lånekundene.

– Vi tror på en moderat utvikling der boligprisene stiger jevnt og trutt utover høsten. Vi tror ikke en slik utvikling vil føre til noe umiddelbar panikk hos Norges Bank, men det gjenstår å se om det går slik vi venter, sier DNB Markets-analytiker Oddmund Berg til E24.

Danske Bank opplever en solid økning i antall kunder som ønsker lån

Ny undersøkelse fra Norges Bank viser økt etterspørsel etter boliglån i andre kvartal  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også