Nordea-sjef varsler jobbkutt og mener automatisering gjør kvaliteten bedre

Mikael Bjertrup, som er sjef for forebygging av økonomisk kriminalitet i Nordea, sier at banken ansatte et stort antall mennesker i 2016-2017. Han mener at kostnadene på sin avdeling er for høye og at det er nødvendig med kutt, men at dette vil ta flere år.
Mikael Bjertrup, som er sjef for forebygging av økonomisk kriminalitet i Nordea, sier at Nordea ansatte et enormt antall mennesker i perioden 2016-2017. Han mener nå at kutt er på vei i årene som kommer og er nødvendig fordi kostnadene rett og slett for høye. | Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
Mikael Bjertrup, som er sjef for forebygging av økonomisk kriminalitet i Nordea, sier at Nordea ansatte et enormt antall mennesker i perioden 2016-2017. Han mener nå at kutt er på vei i årene som kommer og er nødvendig fordi kostnadene rett og slett for høye. | Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

I 2016 og 2017 var det en ansettelsesboom i banksektoren for å styrke forebyggingen av økonomisk kriminalitet etter flere undersøkelser og episoder om hvitvasking.

Nordea er blant bankene som har investert med nye ansatte på dette området de siste årene og har per nå 1.500 ansatte som jobber med å bekjempe økonomisk kriminalitet. Men ifølge Bloomberg sier en Nordea-topp at de har et behov for å automatisere de fleste av disse jobbene innenfor dette feltet.

Mikael Bjertrup, som er sjef for forebygging av økonomisk kriminalitet i Nordea, sier at Nordea ansatte et enormt antall mennesker i perioden 2016-2017. Han mener nå at kutt er på vei i årene som kommer og er nødvendig fordi kostnadene rett og slett for høye.

Bjertrup legger også til at automatisering av jobben vil gjøre at kvaliteten på arbeidet vil bli bedre.

– Vi har programmer som går gjennom milliarder av transaksjoner som genererer millioner av varsler. Rundt 80 prosent av disse varslene behandles av folk, og det må reduseres. Over tid vil vi komme til en situasjon der datamaskiner håndterer 80 prosent av dette arbeidet, og folk 20 prosent, men det vil ta flere år, sier Bjertrup til Bloomberg.

Danske Bank er også i samme båt og har tidligere varslet at 1.000 stillinger kan ryke i deres pågående kostnadsprogram.

I forbindelse med resultatet til andre kvartal sa Norgessjef i Nordea, Snorre Storset, at de i årene fremover venter å bli færre ansatte i banken. Dette skal likevel gjøres ved kultur og ikke kortsiktig nedbemanningsprosess.

– Vi har som mål å drive mer effektivt, og automatisere prosesser, og slik sett vil vi på sikt nok være færre ansatte, men vi har ingen nye planer om kutt i antall ansatte, uttalte til Storset til FinansWatch.

– Vi forventer å bli litt færre ansatte i 2020, og være mer digitale og ha smartere måter å gjøre ting på enn vi gjør nå. Men det er mer en kultur og livsstil enn et stort spareprogram. Vi snakker om å jobbe med det samme hele tiden å gjøre organisasjonen litt mer effektiv for hver dag, mener Storset.

Nordea med laveste kostnader siden 2009 – skal bygge kultur og unngå oppsigelser 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også