NCR senker rating på danske banker – ny smittebølge avgjør retningen videre i Norge

Norge er på vei åpne opp etter koronakrisen, men kredittvurderingsselskapet har fortsatt «negative outlook» på fremtidsutsiktene for bankene.
Foto: Jörgen Skjelsbæk
Foto: Jörgen Skjelsbæk

I april senket kredittvurderingsselskapet Nordic Credit Rating ratingnivået på norske banker fra A til A- og svenske banker fra A- til BBB+.

Nå går kredittratingen fra danske banker den samme veien som de svenske – fra A- til BBB+, opplyser selskapet i en oppdatering.

– Selv om dansk næringsliv har en tyngde i farmasi og næringsmidler som har vært lite påvirket av krisen, har Danmark vært utsatt for de samme kreftene som alle andre land. Dermed har BNP-utvikling, arbeidsledighetstall og annet vært nokså likt i Danmark som i Sverige og Norge, sier Geir Kristiansen, kredittanalytiker i NCR, til FinansWatch.

Geir Kristiansen, er kredittanalytiker i Nordic Credit Rating.
Geir Kristiansen, er kredittanalytiker i Nordic Credit Rating.

Vanligvis gjør NCR en samlet årlig vurdering av danske banker i august, men på grunn av koronakrisen ble den fremskyndet.

At Norge nå nesten er tilbake til det normale, omtrent tre måneder etter nedstengingen av landet, har ikke endret NCRs syn. Selskapet fortsatt en «negative outlook» på fremtidsutsiktene for bankene.

– Selv om ledighetstallene er på vei ned og boligmarkedet har vært uventet sterkt, er vår vurdering for bankene uendret, sier Kristiansen.

Usikkerhetsfaktorene er for mange for å gjøre en annen vurdering. Bankene tapsavsetninger for mislighold i første kvartal var nesten en form for avansert lek med tall, ifølge Kristiansen. Det er først i resultatene for andre og tredje kvartal det blir mulig å se om misligholdet har økt og hvor mye.  

– Men det som virkelig avgjør veien videre, er om det kommer en andre smittebølge til høsten. Før vi vet det, er nesten umulig å spå noe som helst, sier Kristiansen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også