Nordic Credit Rating: Nullrente kan ha dramatisk effekt for sparebankene

Nordic Credit Rating tror flere norske banker kan bryte kapitalkravet, og spår at sparebankene i 2021 kan få redusert renteinntektene med 24 prosent. 
Geir Kristiansen, kredittvurderingsanalytiker ved NCR.
Geir Kristiansen, kredittvurderingsanalytiker ved NCR.

Nordic Credit Rating (NCR) mener at nullrente vil kunne ha en negativ innvirkning på bankenes netto rentemargin på grunn av lavere innskuddsmargin, lavere likviditetsavkastning og rentefri finansiering.

– Hvis denne effekten skulle komme på toppen av økte tap på utlån, kan det ha en dramatisk innvirkning på landets banksektor, sier Geir Kristiansen, kredittvurderingsanalytiker ved NCR.

Han mener at spesielt rentefri finansiering veier spesielt tungt for de høyt kapitaliserte norske bankene.

Flere kan bryte kapitalkravet

– Flere banker vil risikere å bryte kapitalkravet, sier Kristiansen.

Tidligere i mai innførte Norges Bank for første gang styringsrente på null prosent. Selv om renteavgjørelsen til sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket flere av landets ledende økonomer, er det en bred konsensus om et regime med styringsrente på null prosent i flere år.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, sa blant annet til FinansWatch at den nye rentebanen indikerer at renten vil bli liggende på dette nivået i alle fall ut prognoseperioden, dvs. ut 2023.

NRC mener at dette kan slå kraftig ut på inntektene til de norske bankene, men at vi vil se effektene fullt ut fra 2021.

– Etter vårt syn kan en representativ norsk sparebank få en reduksjon på omtrent 24 prosent i netto renteinntekter som følge av lavere kortsiktige renter, med en lignende innvirkning på egenkapitalavkastningen. Vi forventer imidlertid ikke å se full effekt før i 2021, uttaler Kristiansen i sin siste rapport.

Tror bankene blir tvinget til å klutte mer

– Norske banker reagerte raskt og kuttet boliglånsrentene med 40 basispoeng etter det siste kuttet i styringsrenten på 25 basispoeng, og vi tror at bankkundene har mottatt omtrent 80 prosent av den totale reduksjonen i styringsrenten på 1,5 prosent siden begynnelsen av året. Norges Bank ser ut til å forvente at konkurranse vil tvinge bankene til å gradvis overføre den gjenværende effekten av lavere renter til kundene i løpet av de neste årene.

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at bankene i første kvartal tok samlede kredittap på 11,1 milliarder, noe som er 9,7 milliarder kroner høyere enn samme periode i fjor.

Økningen i kredittap førte til at bankenes resultat før andre inntekter og kostnader ble 8,9 milliarder kroner lavere enn samme periode i fjor og endte på 4,8 milliarder kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også