Nye problemer i Baltikum for SEB og Swedbank

Tross flere advarsler skal SEB og Swedbank ha gjort det mulig for en latvisk låneplattform å lure småsparere og investorer for penger. Opp til 300 millioner svenske kroner kan være tapt, avslører Sveriges Television.
Swedbank og SEB har nye problemer i Baltikum. Her bankenes hovedkontorer i Latvia hovedstad Riga. | Foto: Wikimedia Commons/SEB
Swedbank og SEB har nye problemer i Baltikum. Her bankenes hovedkontorer i Latvia hovedstad Riga. | Foto: Wikimedia Commons/SEB

Envestio var en av et titalls raskt voksende låneplattformer i Latvia. Selskapet tilbød privatpersoner å låne ut penger med løfte om en avkastning på opptil 22 prosent. I dag er pengene borte og adressen der selskapet er registrert er tom fabrikk fra sovjettiden, skriver Sveriges Television.

Et eksempel var et kryptovalutafarm i Latvias hovedstad, Riga, som fikk nesten fire millioner svenske kroner fra småsparerne som lånte ut penger.

Envestio hadde sine hovedkontoer i først SEB og siden Swedebank, og sparere SVT har snakket med sier at det at de svenske bankene aksepterte Envestio som kunde bidro til selskapets troverdighet.

Ifølge SVT sluset Envestio minst 62 millioner kroner gjennom sine kontoer i de svenske bankene.

Selskapet er nå politianmeldt og både SEB og Swedbank sier at de samarbeider med politiet.

Det er Sveriges Television som avslører at de svenske bankene står foran nye problemer i Baltikum. SVT har gått gjennom samtlige investeringsprosjekter til Envestio og funnet ut at flere tilsynelatende ikke har noen virksomhet og at noen har vært eid av selskaper i skatteparadiser.

Begge bankene henviser til banksekretessen når SVT prøver å finne ut hvordan Envestio klarte å bli kunde i bankene, men begge bankene innrømmer at de er kjent med selskapet.

– Jeg føler meg trygg på at vi har gjort så mye vi kan hittil, sier Anders Ekedahl, sjef for Swedbanks Anti Financial Crime Unit til SVT.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også