FinansWatch

Bankene stålsetter seg for mer tap på forbrukslån

Misligholdet av forbrukslån øker videre. Bank Norwegian har økt tapsavsetningen med over 60 prosent det siste året.

De syv norske bankene som spesialiserer seg på forbrukslån økte tapsavsetningene med drøyt 63 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år. Dette er penger bankene setter til side for å håndtere gjeld som ikke tilbakebetales av kundene. Avsetningen var nesten 900 millioner kroner, skriver E24.

Spesialistbankene står for nær 30 prosent av forbrukslånene gitt av banker i Norge. Resten står DNB, Nordea og andre banker for. Bluestep Bank ligger mellom forbrukslånsbankene og de ordinære, store bankene.

Forbrukslån er gitt uten sikkerhet, og derfor rentenivået mange ganger høyere enn for boliglån.Samtidig som tapsavsetningene øker, skrumper markedet for forbrukslån. Torsdag la Finanstilsynet frem sin rapport over bankenes resultater for første kvartal.

Den viser at volumet for forbrukslån i Norge har sunket med 9,5 prosent det siste året. Fallet er fra 115 milliarder kroner til 104 milliarder. Bare fra årsskiftet til utgangen av første kvartal i år var fallet 6,3 prosent.

Bank Norwegian størst

– Bransjestandard for markedsføring, en ny forskrift med begrensninger og gjeldsregister forklarer mye av denne nedgangen, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i bankenes næringsorganisasjon Finans Norge til E24.

Misligholdet av forbrukslån har økt kraftig de seneste årene, og første kvartal i år var ikke noe unntak. Det er et varsel om tapene som kommer.

For spesialistbankene var andelen misligholdte lån 18 prosent ved utgangen av første kvartal i år. Det er hele 7 prosentenheter høyere enn i samme kvartal i fjor. For alle banker var prosenten 12,5 i første kvartal i år, opp fra 8 prosent i samme kvartal i fjor.

Bank Norwegian er suverent størst av de norsk spesialistbankene og står for nesten 70 prosent av utlånene fra slike banker. Komplett Bank er den nest største mens BRAbank er den tredje på listen.

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch