– Bankene må velge hvem de skal satse på nå

Bankene har det sånn som legene, de bestemmer hvem de skal ofre og hvem som skal overleve, sier tidligere Nordea-direktør Carl Erik Steen.
Foto: Foto: (Wilhelmsen)
Foto: Foto: (Wilhelmsen)

Tidligere Nordea-topp og nå styreproff på heltid, Carl Erik Steen, tror bankene først vil slå hånden av eller selge komplekse virksomheter.

Steen ledet store deler av Nordeas utlånsportefølje i flere tiår, skriver Dagens Næringsliv.

Steen viser til at bankene helst vil slippe å ta over driften av selskaper. Jo mer kompleks virksomhet, jo vanskeligere er det for banken å eie og drive det.

– Det kan være tekniske selskaper, it-selskaper, bioteknologiselskaper, oljeservice-bedrifter eller hva det måtte være, sier Steen til Dagens Næringsliv.

Steen er ikke optimistisk rundt bankenes prioritering fremover.

– De kan ikke hjelpe alle. Fordi de må tenke på seg selv, må de også plukke ut hvem skal få lov til å overleve og hvem må ta den tunge veien til skifteretten eller til restruktureringen. Det er bankenes oppgave, sier Steen.

Bankene må ta store tap

Steen tror bankene også er svært opptatt av selskapenes kapitalbehov for å kunne drive videre. Han er særlig bekymret for selskaper innen reiseliv, som hotellkjeder, Norwegian Air Shuttle og cruiserederiene. Skip i opplag og enorme finansielle forpliktelser er en dødelig cocktail, sier han.

– Og husk på en ting. Mange av disse selskapene i dag, selv om bankene har pant og allting: Det er ikke sikkert det er salgbart. Det er ingen som kjøper det. Hvem vil kjøpe en oljerigg i dag? Hvem vil kjøpe et cruiseskip eller annen illikvid aktiva? Hvem vil eie selskap som ikke har et marked? spør Steen.

Det som gjør situasjonen ekstra utfordrende for både bankene og kundene, er at mange har lån i såkalte syndikater der det er flere banker som er med i lånet. Skal man stille opp i en redningspakke må alle bankene være med. Det er ikke bestandig bankene er enige seg imellom heller, sier Steen.

– Hvor store tap tror du bankene må ta fremover?

– Jeg har ikke peiling på hvor store tap bankene må ta, men de blir store, sier Steen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også