FinansWatch

Norsk forbruksgjeld har krympet med 7,5 milliarder i 2020

Til tross for mange permitteringer har den samlede norske forbruksgjelden sunket de siste månedene. Spesielt kredittkortgjelden har krympet.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Ifølge tall fra Norsk Gjeldsinformasjon har den samlede norske forbruksgjelden sunket med 7,5 millioner kroner siden nyttår. Norske forbrukere hadde per 20. april en samlet forbruksgjeld på 169,1 milliarder kroner, mot 176,6 milliarder kroner ved nyttår.

Volumet av nedbetalingslån har økt noe, mens rammekreditter - herunder kredittkort - står for nesten hele nedgangen.

– Det er positivt at forbruksgjelden synker og det er en god indikasjon på at innstrammingene virker, sier Finans Norges forbrukerpolitiske direktør Gry Nergård i en pressemelding.

Årsakene kan være flere. Innføring av gjeldsregister som gjør forbrukerne mer bevisste på egen forbruksgjeld er én faktor. En annen er at koronapandemien har gjort at mange bruker kredittkortet mindre, for eksempel til ferier og reiser.

Ifølge Finans Norge opptas det nå langt færre nye forbrukslån enn tidligere.

– Noen av medlemmene våre har hatt full stans i utlån i perioder. Dette har sammenheng både med tiltakene som ble innført våren og sommeren 2019, og nå sist som følge av koronasituasjonen, sier Nergård.

De av Finans Norges medlemmer som spesialiserer seg på forbrukslån sier de nå har fokus på å legge til rette for at eksisterende kunder skal kunne nedbetale sine eksisterende lån.

Det er allerede gitt mulighet for at bankene kan innvilge rente- og avdragsfrihet i inntil seks måneder. I tillegg jobbes det med å få mulighet til å øke løpetiden på eksisterende lån med «stramme vilkår», melder Finans Norge.

 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch