FinansWatch

DNB vil fjerne boliglånsforskriften

– Etter syv år er det gode grunner til å fjerne en forskrift som skulle være midlertidig og tidsbegrenset, skriver DNBs konsernsjef i et innlegg i DN

Terskelen for å få flere til å eie egen bolig, bør senkes, mener Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB. | Foto: Stig B. Fiksdal

«Bankenes samfunnsoppdrag er blant annet å vurdere kredittrisiko for hver enkelt kunde individuelt, og innvilge lån der det er forsvarlig. Dette håndverket kan vi – og kunder uten tilstrekkelig betalingsevne vil som utgangspunkt ikke få lån til boligkjøp», skriver Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB, i DN.

Hun tar til orde for å fjerne boliglånsforskriften, og mener terskelen for å få flere til å eie egen bolig, bør senkes.

– DNB er opptatt av at dagens regulering av bankenes utlånspraksis har negative fordelingseffekter. Vanlige folk med vanlige inntekter stenges ute av boligmarkedet, og må betale store deler av inntekten i husleie til noen andre, skriver hun.

Utlånsreguleringen skal evalueres i år, og Braathen mener man må benytte muligheten til å fjerne forskriften.

– Etter syv år er det gode grunner til å fjerne en forskrift som skulle være midlertidig og tidsbegrenset. Bankene i Norge kjennetegnes av god risikostyring, lave utlånstap, sunn lønnsomhet og høy soliditet. Gjennom ny finansavtalelov får bankene ytterligere krav til kredittvurdering, plikt til å avslå søknader fra kunder med for svak betalingsevne og større ansvar ved uforsvarlig kredittgivning, skriver Braathen blant annet, og videre:

– Da er det også rimelig at bankene får mulighet til å bruke sin markedskunnskap og utøve godt bankhåndverk.

 

DNB bruker ikke bærekrafts-dataene de innhenter i kredittvurderinger i personmarkedet

Husbanken får «distriktsdispensasjon» for egenkapitalkrav

Uenige om egenkapitalkrav for boliglån 

 

 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch