FinansWatch

Analyseselskapet Dun & Bradstreet frykter økning av konkurser i 2022

Etter to år med pandemi har det vært en stor nedgang innen konkurser. Det var nesten 10 prosent mindre konkurser og tvangsavviklinger i 2021 mot 2020.

Logo hos Dun & Bradstreet. | Foto: Pressefoto

I 2021 gikk 3331 bedrifter konkurs og 1599 ble tvangsavviklet av myndighetene. Det gir en samlet nedgang på 9,8 prosent sammenlignet med 2020. Også i 2020 gikk tallene ned, skriver Dun & Bradstreet i en pressemelding.

Til tross for pandemi har konkurser og tvangsavviklinger gått ned de siste to årene. Nå frykter analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet at 2022 kan være året tallene går opp igjen.

– Antallet konkurser har holdt seg lavt gjennom året, med nedgang gjennom hele året bortsett fra en liten økning i april. Konkursnedgangen skyldes nok i stor grad støtte fra myndighetene og ikke minst muligheten for utsettelse av innbetaling av skatter og avgifter, sier Melhus.

– Dessuten er kompensasjonsordningene langt fra like gunstige som tidligere. I følge analyser vi har gjort vil kun en av fem bedrifter være kvalifisert til å kunne søke om støtte i kompensasjonsordningen som kom før jul, og det er lagt til andre kriterier som begrenser dette ytterligere. Derfor vil det ikke overraske om det kommer flere konkurser, spesielt i restaurantbransjen, legger hun til.

Selv om det har vært nedgang jevnt over i 2021, er det bransjer som har slitt. Bygg og anlegg er den mest konkursutsatte bransjen. Der økte antallet konkurser og tvangsavviklinger med 4,6 prosent i 2021 sammenlignet med 2020. Lagring og transport har en økning på 6,7 prosent, og eiendom øker med 7,8 prosent, skriver Dun & Bradstreet.

Det er heller ingen stor forskjell på landet da alle fylker kan vise til en konkursnedgang i 2021. Best er det i Troms og Finnmark med 26,1 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger.

Viken hadde en nedgang på kun to prosent.

Konserndirektør i Storebrand vil at ledere finner alternativer istedenfor å avlyse

– Vi er utsatt dersom bransjer rammes negativt så vi får reelle utlånstap

Inkassoselskap etablerer strømrådgiver 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch