Analyseselskapet Dun & Bradstreet frykter økning av konkurser i 2022

I 2021 gikk 3331 bedrifter konkurs og 1599 ble tvangsavviklet av myndighetene. Det gir en samlet nedgang på 9,8 prosent sammenlignet med 2020. Også i 2020 gikk tallene ned, skriver Dun & Bradstreet i en pressemelding.
Til tross for pandemi har konkurser og tvangsavviklinger gått ned de siste to årene. Nå frykter analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet at 2022 kan være året tallene går opp igjen.
– Antallet konkurser har holdt seg lavt gjennom året, med nedgang gjennom hele året bortsett fra en liten økning i april. Konkursnedgangen skyldes nok i stor grad støtte fra myndighetene og ikke minst muligheten for utsettelse av innbetaling av skatter og avgifter, sier Melhus.
– Dessuten er kompensasjonsordningene langt fra like gunstige som tidligere. I følge analyser vi har gjort vil kun en av fem bedrifter være kvalifisert til å kunne søke om støtte i kompensasjonsordningen som kom før jul, og det er lagt til andre kriterier som begrenser dette ytterligere. Derfor vil det ikke overraske om det kommer flere konkurser, spesielt i restaurantbransjen, legger hun til.
Selv om det har vært nedgang jevnt over i 2021, er det bransjer som har slitt. Bygg og anlegg er den mest konkursutsatte bransjen. Der økte antallet konkurser og tvangsavviklinger med 4,6 prosent i 2021 sammenlignet med 2020. Lagring og transport har en økning på 6,7 prosent, og eiendom øker med 7,8 prosent, skriver Dun & Bradstreet.
Det er heller ingen stor forskjell på landet da alle fylker kan vise til en konkursnedgang i 2021. Best er det i Troms og Finnmark med 26,1 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger.
Viken hadde en nedgang på kun to prosent.
Konserndirektør i Storebrand vil at ledere finner alternativer istedenfor å avlyse
– Vi er utsatt dersom bransjer rammes negativt så vi får reelle utlånstap