OECD: Vil sikre at store flernasjonale konsern må betale minst 15 prosent skatt

OECD har offentliggjort såkalte modellregler; en «mal» som skal sikre at store flernasjonale konsern må betale minst 15 prosent skatt, uansett hvordan de innretter seg.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Modellreglene gir en mal for hvordan det enkelte land kan oppfylle avtalen om et skattenivå på minst 15 prosent for store flernasjonale konsern.

Dette er en del av avtalen mellom 137 av de 141 medlemslandene i OECD og G20-forumet «Inclusive Framework» om internasjonal skattlegging av store flernasjonale konsern, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

Avtalen består av to hovedelementer som «samlet vil sikre en effektiv og mer rettferdig skattlegging av overskuddet i store flernasjonale selskaper fra 2023.»

Den ene delen innebærer at en del av overskuddet i særlig lønnsomme og store virksomheter blir skattlagt i det landet de har salgsinntekter, selv uten at selskapene er fysisk til stede i markedet.

Men den andre delen forsøker man å redusere skattekonkurransen mellom land. Dette gjør man ved å sikre at selskapene må skatte minst 15 prosent av overskuddet, uansett hvordan selskapet innretter seg for å styre inntekten mellom ulike skattejurisdiksjoner, heter det fra departementet.

Vedum møter i Stortinget for å forklare seg om lønnsstøtteordningen

Hun blir ny konkurransedirektør 

Norge på 5. plass i indeks over verdens beste pensjonssystemer 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også