Finansdepartementet vil sikre kunders bruk av BankID i banker som er under avvikling

Kunder risikerer å få sperret sin BankID umiddelbart dersom en bank avvikles under offentlig administrasjon. Departementet foreslår å endre dette, slik at kundene skal få tid til å etablere kundeforhold hos en ny bank.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Finansdepartementet foreslår en endring i finansforetaksforskriften. Den går ut på at administrasjonsstyret for en kriserammet bank som skal avvikles under offentlig administrasjon, blir forpliktet til å tre inn i de avtalene som er nødvendige for å sikre at bankens kunder i en begrenset periode kan fortsette å bruke BankID utstedt av banken.

På den måten får bankkundene tilstrekkelig tid til å etablere et kundeforhold og BankID hos en ny bank, heter det fra departementet.

Forslaget er nå lagt ut på høring.

Innskuddsgarantiordningen, som administreres av Bankenes sikringsfond, har plikt til å utbetale garanterte innskudd til en banks kunder dersom banken vedtas avviklet under offentlig administrasjon.

Bankenes sikringsfonds utbetalingsløsninger forutsetter at kundene kan bruke den BankID som er avtalt mellom kunden og banken, til innlogging i portalen og for å opprette ny bankkonto i annen bank som garantibeløpet deretter kan overføres til.

Mens det finnes alternativer for innlogging i portalen (MinID), finnes det ikke alternativer til opprettelse av en bankkonto i annen bank.

«Opprettholdelse av BankID for en banks kunder er basert på forutsetninger om at partenes forpliktelser knyttet til avtaleverket om BankID opprettholdes til enhver tid. Per i dag sikrer ikke regelverket at forutsetningene for videreføring av disse forpliktelsene er til stede ved vedtak om avvikling under offentlig administrasjon. Ved offentlig administrasjon risikerer man dermed at kundenes BankID sperres umiddelbart. Forslaget i dette høringsnotatet har som formål å sikre enkle, trygge og forut beregnelige løsninger på denne utfordringen», skriver departementet i høringsnotatet.

Venstre advarer mot sendrektig prosess rundt EU-taksonomien

Kraft Finans får kritikk av Finanstilsynet

BI-professor: – DNB har ikke fått «nei» siden 1998 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også