Venstre advarer mot sendrektig prosess rundt EU-taksonomien

Stortingspolitiker og medlem i næringskomiteen på Stortinget, Alfred Jens Bjørlo (V), advarer mot de økonomiske konsekvensene av å ikke gjennomføre EUs offentliggjøringsforordning og EUs taksonomiforordning i norsk rett høsten 2021.
Alfred Jens Bjørlo (V) sitter i næringskomiteen på Stortinget. | Foto: Ålesund Venstre/Rebecca Amber
Alfred Jens Bjørlo (V) sitter i næringskomiteen på Stortinget. | Foto: Ålesund Venstre/Rebecca Amber

Finansdepartementet foreslo i juni å gjennomføre to forordninger om henholdsvis offentliggjøring av bærekraftsinformasjon i finanssektoren, og et rammeverk for bærekraftige investeringer.

De foreslåtte lovreglene vil gjennomføre EUs offentliggjøringsforordning og EUs taksonomiforordning i norsk rett, ifølge Finansdepartementet.

Bjørlo vil at den nye regjeringen tar grep om gjennomføringen:

– Den nye regjeringen har, så langt jeg er kjent med, enda ikke offentlig tatt stilling til de to forordningene, skriver Bjørlo i et spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Om saken trekkes av den nye regjeringen vil konsekvensene for norsk næringsliv være alvorlige, fordi de da ligger etter konkurrenter i resten av Europa, advarer Bjørlo.

Vedum svarer at statsministeren, i et brev den 8.november, har redegjort for proprosisjoner og meldinger som de har «overtatt» fra forrige valgperiode, og at regjeringen i dette brevet anbefaler at forslaget blir behandlet av Stortinget.

– Arbeidet med å legge til rette for at finanssektoren kanaliserer kapital til bærekraftige prosjekter og aktiviteter, er et viktig tiltak for å medvirke til den nødvendige omstillingen av økonomien i årene fremover, skriver Vedum i sitt svar.

Sjeføkonom: – Taksonomien er et überbyråkratisk makkverk

To av bærekraftfondene til Nordea har økt forvaltningskapitalen med over 1800 prosent på ett år: – Kundene våre har virkelig bidratt til å dra sparerådgivningen vår til ett nytt nivå

Sirkulær omstilling: Skal kartlegge finansbransjen i nytt prosjekt

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også