Sparebank 1 Nord-Norge: Fortsatt god lønnsomhet etter tydelig avkastningsfall

Konsernsjef Liv B. Ulriksen er veldig fornøyd med å ligge komfortabelt over 12 prosent i avkastning på egenkapitalen.
Konsernsjef Liv Botne Ulriksen i Sparebank 1 Nord-Norge er godt fornøyd med avkastningen i fjerde kvartal.
Konsernsjef Liv Botne Ulriksen i Sparebank 1 Nord-Norge er godt fornøyd med avkastningen i fjerde kvartal.

Sparebank1 Nord-Norge (SNN) melder om et resultat før skatt i fjerde kvartal 2020 på 453 millioner kroner, mot 340 millioner kroner i samme periode året før.

Det tilsvarer en egenkapitalavkastning i fjerde kvartal 2020 på 10,2 prosent, mot 14,5 prosent i 2019.

Netto renteinntekter i kvartalet ble 498 millioner kroner, mot 578 millioner kroner året før.

– Vi har tenkt langsiktig, og bygd stein på stein. Vi legger vekt på god styring, og har robuste strategier. Samtidig har vi en eiermodell som lar oss bruke den største delen av overskuddet på å utvikle landsdelen. Det har nok også bidratt til veksten i året som har gått, sier Liv Botne Ulriksen, konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge i en pressemelding.

Banken har en vekst i utlån på 1,9 prosent siste 12 måneder.

Årsresultat

For hele 2020 fikk banken et resultat på 2102 millioner kroner og en egenkapitalavkastning på 12,6 prosent, mot 2473 millioner kroner og 15,9 prosent i 2019.

Banken rapporterer om åtte prosent vekst i bedriftsmarkedet og tre prosent vekst i personmarkedet.

– Vi vokser i en takt vi mener er fornuftig. Dette gjenspeiler seg i egenkapitalavkastningen på 12,6 prosent. Det er femte året på rad vi leverer over 12 prosent, som er det gylne målet for banksektoren i Norge, sier Ulriksen.

Utlånstapene er satt til 332 millioner kroner, en skarp kontrast til de 11 millionene som ble registrert i 2019. Men dette tallet inkluderer avsetninger til fremtidige tap.

– Mesteparten av de 332 millionene vi har avsatt til tap er nettopp det; avsetninger. De konstaterte tapene er på 29,7 millioner. Men vi preges fortsatt av stor usikkerhet, og det er først når vi er ute av koronakrisa at vi kan si noe om de langsiktige effektene pandemien har hatt på det nordnorske næringslivet, sier Ulriksen.

Utbytte og samfunnsansvar

Reiselivet i Nord-Norge er hardt rammet, som i resten av landet. Derfor har banken som et ledd i sitt Samfunnsløftet-program satt av 10 millioner kroner til å støtte lokale reiselivsbedrifter.

– Vi har satt av inntil 10 millioner kroner som de mange små og store reiselivsbedriftene i landsdelen kan søke støtte fra. Pengene skal bidra til bærekraftig og grønn omstilling i reiselivet i nord. Det at folk og bedrifter i Nord-Norge velger oss som bank bidrar til overskuddet vi i dag presenterer. Da er det en udelt glede å kunne bidra tilbake på denne måten, sier Ulriksen.

Banken har besluttet å utbetale 275 millioner kroner i utbytte til egenkapitalbeviseierne. I tillegg skal 453 millioner kroner utbetales til samfunnsutbytte.

– Norske myndigheter har bedt oss holde tilbake utbytte. Det betyr at vi legger opp til at totalt 275 millioner kroner blir betalt ut nå, mens ytterligere 570 millioner kan betales ut etter september 2021, forutsatt at omstendighetene tillater det, sier Ulriksen.

SpareBank 1 Nord-Norge avviser fusjonsrykter med SMN: – Selvstendighet er av stor viktighet for oss 

SpareBank 1 Nord-Norge økte inntektene – står støtt gjennom første del av pandemien

SpareBank 1 Nord-Norge: – Vi deler skjebnefellesskap med landsdelen

SpareBank 1 Nord-Norge fjerner minibanker. Det skaper reaksjoner. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Photo: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter