Ida Wolden Bache: – Det er klart at sentralbankene kan gjøre mer

Usikkerheten rundt hvor omfangsrike de økonomiske konsekvensene av koronapandemien, er uvanlig stor.
Ida Wolden Bache er fersk visesentralbanksjef i Norges Bank. | Foto: Vidar Ruud
Ida Wolden Bache er fersk visesentralbanksjef i Norges Bank. | Foto: Vidar Ruud

Denne tematikken var temaet for et webinar arrangert av Oslo Macro Group med visesentralbanksjefen. Ida Wolden Bache,  i Norges Bank. Selv om det verste trolig er over, vil det ta tid før vi kommer tilbake til nivåene før coronakrise, var de deltagende fagfolkene enig om. Det er E24 som har skrevet saken om webinaret.

– Trolig er nedgangen i norsk økonomi bak oss og aktiviteten på vei til å ta seg opp, men det tar tid før vi er på samme nivå som før pandemien, sier hun.

Neste rentebeslutning presenteres 18. juni. Wolden Bache gjentar tirsdag at renten mest sannsynlig holdes uendret i lang tid fremover, skriver E24.

– De nærmest månedene er spenningen og usikkerheten først og fremst knyttet til faren for nye smittetopper og utviklingen av vaksine og behandlingsmåter, sier hun.

Fra permittering til oppsigelse

Et av de største uromomentene er muligheten for at permitterte på sikt blir sagt opp.

– Selv om kraftige tiltak er satt i verk, så er det ikke gitt at alle som nå er blitt arbeidsledige kommer tilbake i jobb eller at alle maskiner som er satt på pause blir skrudd på igjen.

Mai-prognosene fra Norges Bank spår at den registrerte ledigheten, kartlagt av NAV, stiger til et gjennomsnitt på 6,3 prosent i år fra 2,3 prosent i fjor. Ukentlige tall fra NAV viser at det nå totalt  13,3 prosent arbeidsledighet, inkludert delvis ledige og folk på tiltak.

– Risikoen for at arbeidsledigheten skulle feste seg på et høyt nivå og sysselsettingen bli vedvarende lav, har veid tungt, sier Wolden Bache.

Sporene etter pandemien kan vare lenge til tross for at aktiviteten i samfunnet tar seg opp i sommermånedene.

– Norsk økonomi er inne i en historisk dyp lavkonjunktur. Samtidig er det uvanlig stor usikkerhet om de økonomiske utsiktene, sier hun.

«Kan gjøre mer»

Riksbank-økonom Jesper Lindé, deltok også på webinaret. Han peker på den økte usikkerheten og mener den ikke er et argument for å sitte på gjedet, men derimot å stimulere mer. Han trekker frem flere rentekutt, selv om den da blir negativ, eller støttekjøp av verdipapirer.

Wolden Bache har følgende kommentar til disse poengene.

– Det er klart at sentralbankene kan og har gjort mer enn å senke renten. Vi mener vi har gjort mye.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også