Sp og SV kritiserer ny utvalgsleder

Arctic Securities-partner og Høyre-mann Jon Gunnar Pedersen ble tirsdag utnevnt til leder av ekspertutvalget «Norge mot 2025». Det liker ikke representanter for Senterpartiet og SV.
Jon Gunnar Pedersen er utnevnt til leder for ekspertutvalget «Norge mot 2025». | Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix
Jon Gunnar Pedersen er utnevnt til leder for ekspertutvalget «Norge mot 2025». | Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Ekspertvalget, som består av 16 personer, skal vurdere konsekvensene av koronakrisen og hvor disse vil påvirke norsk økonomi frem mot 2025.

Det kommende året skal utvalget komme med analyser og beskrivelser som skal ende opp i målrettede tiltak for økt verdiskaping.

Analysene skal leveres samlet som en NOU med frist første kvartal 2021. Finansminister Jan Tore Sanner sa i en pressemelding at «utvalget har en stor og viktig oppgave foran seg, og jeg er veldig glad for å ha fått samlet et så sterkt lag med solid og mangfoldig bakgrunn».

Inhabil

Leder av utvalget, Jon Gunnar Pedersen, har en bakgrunn som Høyre-politker og var statssekretær i Finansdepartementet for Siv Jensen (FrP) 2013-2015. I 2015 giftet Pedersen seg med Marianne Røiseland, som er nær vennine med statsminister Erna Solberg. Solberg var forlover for Røiseland og utdrikningslaget fant sted i statsministerboligen.

– I det øyeblikket jeg hørte hans navn sa jeg «jeg er inhabil», sier statminister Erna Solberg til Dagens Næringsliv.

Den koblingen til regjeringen er det ikke alle som liker.

– Regjeringen mener åpenbart like barn leker best. Her er det mange direktører og millionærer og få som merker den økonomiske krisen på kroppen. Selv om det også er gode fagøkonomer mangler utvalget den nødvendige bredden, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski til DN.

Heller ikke Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, er imponert over utvalget. I en tweet skriver hun: Utvalget som skal vurdere norsk økonomi og næringsliv er hverken bredt eller variert sammensatt. Halvparten er folk som har studert økonomi i Oslo og bor i Oslo. Store deler av landet er utelatt.

For ordens skyld kan noteres at ti av de 16 i utvalget står oppført med annet bosted enn Oslo med omegn.

Positiv

Pedersens tidligere sjef Siv Jensen er derimot positiv til valget av Pedersen.

– Min erfaring med han som statssekretær for meg var utelukkende enestående bra. Han er kjempeflink, lynende intelligent, har godt overblikk og vil Norge og norsk økonomi vel, sier Jensen til DN.

 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også