FinansWatch

Nordmenn trosser turbulensen – fortsetter å spare i fond

Norske personkunder kjøpte verdipapirer for 0,9 milliarder kroner i august.

Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening anbefaler langsiktig sparing i aksjefond, også i turbulente tider. | Foto: Irene Sandved Lunde

Nordmenn har ikke forlatt aksjemarkedet selv om det stormer på verdens børser.

I august investerte norske personkunder 900 millioner kroner i verdipapirer, det meste i aksjefond, melder Verdipapirfondenes forening i en pressemelding.

Den månedlige markedsstatistikken fra Verdipapirfondenes forening (VFF) viser at norske fondssparere fortsatt sparer jevnt i verdipapirfond. Av personkundenes nettokjøp på 0,9 milliarder, ble 0,7 milliarder plassert i aksje- og kombinasjonsfond og 0,25 milliarder ble plassert i ulike typer rentefond.

Den totale forvaltningskapitalen i personkundemarkedet falt med 6,5 milliarder fra juli til august. Det er en nedgang på 1,83 prosent.

Nettosalg fra de utenlandske

De institusjonelle kundene nettokjøpte også verdipapirfond, men i langt mindre skala enn personkundene.

Verdipapirfondene definerer institusjonelle kunder som norske kunder som ikke er registrert med personnummer. Typisk er dette forsikringsselskap, pensjonskasser, kommuner, stiftelser eller aksjeselskap.

Disse nettokjøpte verdipapirfond for totalt 100 millioner kroner i august.

Det ble nettokjøpt aksjefond for 0,8 milliarder og nettosolgt rentefond for 0,6 milliarder. Dette gir en total forvaltningskapital på 879 milliarder kroner ved utgangen av august, en nedgang på 1,22 prosent fra forrige måned.

Utenlandske kunder nettosolgte norske verdipapirfond for 0,3 milliarder kroner i august.

Anbefaler å fortsette sparingen

Totalt for alle kundegrupper endte august med en positiv nettotegning på 2 milliarder kroner. Av dette ble 2,1 milliarder kroner plassert i aksje- og kombinasjonsfond mens det ble nettosolgt ulike typer rentefond for 0,1 milliarder.

Den totale forvaltningskapitalen i norske verdipapirfond er nå på 1 657,7 milliarder kroner. Det er en nedgang på 94,3 milliarder, eller 5,38 prosent fra januar.

Administrerende direktør Bernt Zakariassen råder kundene til å sitte stille i båten og tenke langsiktig.

– Det er spesielt i urolige tider som nå det er ekstra viktig å holde hodet kaldt. Med høy inflasjon, økte renter og turbulente markeder er det naturlig å bli bekymret. Men det er nettopp ved å fortsette sparingen, også i urolige tider, at du kan forvente å få realavkastning på aksjefondsparingen din, sier Bernt Zakariassen i pressemeldingen fra Verdipapirfondenes forening.

Norge ble ett av to land med nettotegning i fond i august

Norske verdipapirfond økte overskuddet i 2021

Nordnet lanserer «passiv» fondssparing

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch