Økokrim: Største kryptobeslag noensinne

Økokrim tok i beslag 60 millioner kroner etter angrepet mot spillet Axie Infinity i fjor. Oslo tingrett har bestemt at hele beløpet blir inndratt.
INNDRATT: – Dette er penger som kan støtte opp under Nord-Korea og deres atomvåpenprogram., sier førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim. | Foto: Sebastian Holsen
INNDRATT: – Dette er penger som kan støtte opp under Nord-Korea og deres atomvåpenprogram., sier førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim. | Foto: Sebastian Holsen

Våren 2023 ble selskapet Sky Mavis og kryptospillet Axie Infinity angrepet, og det ble stjålet kryptovaluta til en verdi av 5 milliarder kroner. 750 norske brukere mistet kryptovalutaen de hadde i spillet.

60 millioner kroner er inndratt til fordel for det fornærmede selskapet. Ronin Network har nå blitt overført hele beslaget, skriver Økokrim. Ronin Network er en Ethereum-basert «sidechain» utviklet av Sky Mavis, og dette selskapet dekket tapene til spillerne i Azie Infinity.

– Denne saken viser at vi greier å inndra store verdier som stammer fra straffbare handlinger, selv om de kriminelle bruker avanserte metoder for å skjule kryptovalutaen på blokkjeden, sier førstestatsadvokat Marianne Bender.

Økokrim har arbeidet med Federal Bureau of Investigation (FBI) sine spesialister på sporing av kryptovaluta i denne saken. Ifølge FBI er det er den nord-koreanske hackergruppen Lazarus som står bak. 

Umiddelbart etter angrepet startet hackerne en storstilt hvitvaskingsoperasjon, der de ifølge Økokrim brukte svært sofistikerte metoder. Denne prosessen pågår fortsatt, og målet til hvitvaskerne er å få kryptovalutaen ut i andre verdier som kan benyttes i den fysiske verden. 

– Dette er penger som kan støtte opp under Nord-Korea og deres atomvåpenprogram. Det har derfor vært viktig å spore kryptovalutaen og forsøke å stanse pengene når de blir forsøkt tatt ut i fysiske verdier, sier Bender.

Hackerangrepet er trolig verdens største kryptotyveri. 

Brukerne av Axie Infinity kan tjene kryptovaluta gjennom spillingen, ved å først kjøpe en spillfigur som fungerer som en såkalt NFT (Non-fungible token).

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også