Finanstilsynet ber bransjen varsle om grønnvasking

Samtlige finanstilsyn i EU og EØS ber sine underlagte virksomheter varsle dem om kjennskap til tilfeller av villedende fremstillinger av bærekraft.
Grønnvasking er uønsket praksis og et problem EU ønsker å vite omfanget av. Nå ber de finansbransjen rapportere inn tilfeller av villedende bærekraftstiltak.
Grønnvasking er uønsket praksis og et problem EU ønsker å vite omfanget av. Nå ber de finansbransjen rapportere inn tilfeller av villedende bærekraftstiltak.

Grønnvasking er praksisen med å få et tiltak, produkt, tjeneste eller en virksomhet til å fremstå som mer bærekraftig eller miljøvennlig enn hva tilfellet faktisk er.

Praksisen med grønnvasking er identifisert som en stor utfordring for næringsliv og tilsyn i insatsen mot å nå målene i Paris-avtalen og andre milepæler i bærekraftsarbeidet i samfunnet.

Nå ber samtlige av EUs nasjonale finanstilsyn sine underlagte virksomheter å rapportere tilfeller av grønnvasking til dem. Hensikten er å gjøre en kartlegging av hvor omfattende praksisen er og senere kunne vurdere innsats og tiltak mot grønnvasking.

«Hensyn til miljø, sosiale forhold og virksomhetsstyring får stadig økt oppmerksomhet blant kunder, investorer og aktører i finansmarkedene. Interessen for grønne eller bærekraftige virksomheter og produkter øker, og dermed øker også risikoen for, og konsekvensene av, potensielt villedende informasjon som gjør at en kunde kjøper et finansielt produkt på feil grunnlag. Villedende bærekraftsinformasjon kan svekke tilliten til finanssektoren», skriver Finanstilsynet i sin oppfordring til den norske bransjen.

Egne utfyllingsskjema for rapportering av grønnvasking finnes på Finanstilsynets hjemmesider.

Det er satt en frist til 10. januar 2023 for å levere inn rapporter.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også