Flere lovendringer i finans trådte i kraft i juli

Flere endringer i lover og forskrifter innen finans gjelder fra juli.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB

Blant endringer i lover og forskrifter som nå er trådt i kraft er gjennomføringen av regler som svarer til EUs bankpakke.

Bankpakken inneholder endringer iblant annet kapitalkravs- og krisehåndteringsregler for banker og andre finansforetak, herunder utvidelse av den såkalte SMB-rabatten som reduserer bankenes kapitalkrav for utlån til små og mellomstore bedrifter, skriver Finansdepartementet. Disse endringene trådte i kraft 1.juni.

Pensjon fra første krone

Det er fastsatt enkelte endringer i overgangsreglene om pensjon fra første krone, og i forskrift til innskuddspensjonsloven. Dette for å klargjøre at alle foretak med pensjonsordning etter de private tjenestepensjonslovene kan benytte overgangsreglene for pensjon fra første krone, og for å sikre at ordlyden i forskrift til innskuddspensjonsloven er konsistent med at det skal gis sparing fra første krone.

Obligasjoner med fortrinnsrett

Det er også fastsatt lov- og forskriftsendringer om gjennomføring av EØS-regler om obligasjoner med fortrinnsrett (OMF).

Norske banker og kredittforetak finansierer sin utlånsvirksomhet i hovedsak ved å motta innskudd og utstede obligasjonslån og lignende i verdipapirmarkedene. Regelverket styrkes blant annet med et nytt likviditetsbufferkrav og innføringen av betegnelsen «OMF premium». Endringene trer i kraft 8. juli 2022.

Endringer i skattebetalingsloven

Det er gjort endringer i skattebetalingslovens regler om frist ved klage over pålegg om oppbevaring av regnskapsmateriale, klage over pålegg om å gi opplysninger for tredjeperson og klage på avgjørelse om ilagt tvangsmulkt, heter det fra departementet:

- Fristene utvides og samsvarer med tilsvarende frister i skatteforvaltningsloven, og det er gjort endringer som sikrer at reglene om hvem vedtak sendes til er like etter skattebetalingsloven og skatteforvaltningsloven. Skattebetalingslovens regler om oversendelse av vedtak om tvangsmulkt er gjort teknologinøytrale, og det er gjort endringer i reglene om hvem som har betalingsansvar for ilagt mulkt. Endringene trådte i kraft 22. juni.

Danske Bank nedjusterer forventninger til årets resultat

Protector Forsikring med resultatfall

Storebrand vil utvikle miljøet i Trondheim etter Danica oppkjøp


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også