FinansWatch

Historisk høyt rentehopp torsdag

Norges Bank satte torsdag opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Det er 20 år siden sist.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

På rentemøtet i Norges Bank torsdag formiddag besluttet Norges Bank å sette opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Det er 20 år siden sist dette skjedde i Norge. Beslutningen er et tydelig signal om at økonomien må kjøles ned i Norge, og dersom ønsket effekt blir oppnådd kan det få betydelig innvirkning på utlånsvekst, rentemargin og ikke minst mislighold for norske banker på sikt.

– Utsikter til mer varig høy prisvekst tilsier en raskere renteoppgang enn tidligere anslått. En raskere renteoppgang nå vil redusere risikoen for at inflasjonen holder seg høy og for at det blir behov for en kraftigere innstramming i pengepolitikken lenger frem, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Men det stopper ikke her. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa under rentemøtet at renten antakelig settes opp ytterligere i august og at rentebanen nå tilsier en styringsrente på tre prosent om ett år.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache ved fremleggelsen etter rentemøtet.

Disse sentralbankrentene gjelder fra 24. juni:

  • Styringsrente: 1,25 %
  • D-lånsrente: 2,25 %
  • Reserverente: 0,25 %

Bank2-undersøkelse – Folk mister nattesøvnen av økte renter

Danske Bank får selge Danica: – Vi så etter en strategisk samarbeidspartner

SB 1 Østlandet kjøper seg ikke opp i SB 1 Markets: – Ikke naturlig for oss å være med nå

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch