Kunde spilte bort 70.000 kroner som han slipper å tilbakebetale til TF Bank

TF Bank lånte ut penger til spilleavhengig mann – det trenger han ikke betale tilbake ifølge Finansklagenemnda.
Foto: TF Bank / PR
Foto: TF Bank / PR

En mann fikk innvilget forbrukslån i TF Bank på 40.000 kroner i november i fjor og kredittkort i samme bank med ramme på 30.000 i desember i fjor. Finansklagenemnda har avgjort at mannen slipper å betale pengene tilbake til banken, det skriver nemnda i en avgjørelse offentliggjort på deres hjemmesider.

Banken innhentet inntekts- og kredittinformasjon. Hverken mannen eller Finansklagenemnda har noe å bemerke til bankens kredittvurdering så langt denne var basert på mannens dokumenterte økonomi og betjeningsevne på søknadstidspunktet.

Visste mannen var spilleavhengig

Men mannen mente at TF Bank visste at han var spilleavhengig. I forbindelse med at mannens tidligere kredittkort i banken ble avsluttet i september 2021, sendte banken en e-post til ham med spørsmål om han søkte om kredittkortet med formål om å bruke det til nettspill. Det ble i e-posten vist til store innbetalinger for å nedbetale kreditten, og det ble bedt om kontoutskrifter fra mannens bank som viser betalingene til nedregulering av hans kredittkortgjeld.

Mannen svarte umiddelbart: «Nei det gjorde jeg ikke. Gikk på en smell!»

Ytterligere opplysninger ble ikke gitt, og det er ikke noe som tyder på at banken purret på kontoutskriftene som den hadde bedt om. Klageren fikk i november og desember samme år innvilget nye kreditter, uten at bruk av kreditt til nettspill var noe tema.

Mannen mente at banken ikke skulle ha innvilget kreditt. Han er spilleavhengig og mente at banken var gjort kjent med det i forbindelse med hans tidligere kreditter i banken.

TF Bank anførte at de ikke var kjent med at mannen var spilleavhengig og de var ikke kjent med at kredittene skulle benyttes til pengespill. På spørsmål fra banken i anledning transaksjoner med det tidligere kredittkortet, oppfattet banken mannens svar slik at spillingen var et engangstilfelle. Utbetalinger med det nye kredittkortet var ikke til spillselskaper og heller ikke til foretak som var omfattet av vedtak fra Lotteritilsynet. Derfor mente banken at det ikke var grunn til å fraråde mannen å oppta kreditt i november og desember 2021.

Krav til fraråding

Finansklagenemnda påpeker i sin avgjørelse at finansavtaleloven at banken skal frarå en forbruker å ta opp kreditt dersom «økonomisk evne eller andre forhold på forbrukerens side tilsier at denne alvorlig bør overveie å avstå fra å ta opp kreditten».

Hvis banken unnlater å frarå i samsvar med loven kan låneforpliktelsen lempes. At forbrukeren har et spilleproblem og risikerer å tape kredittbeløpet i pengespill, er ifølge nemnda utvilsomt et forhold på som tilsier fraråding. Nemnda ser det slik at bankers alminnelige lojalitets- og omsorgsplikt overfor forbrukere innebærer plikt til å avslå kreditt ved spilleavhengighet og risiko for tap i den forbindelse.

På det grunnlag ga Finansklagenemnda mannen medhold i kravet om fritakelse for plikt til å tilbakebetale kredittbeløpene.

Finansklagenemnda mener Santander har drevet med villedende markedsføring

If får ikke si opp MC-klubb som kunde

Sexarbeider kastet ut som kunde av DNB

SMN får ikke avvikle boliglån til kunde som bruker banken til mistenkelig aktivitet

Storebrand Bank må betale gebyr for å ha trukket lånetilsagn

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også