Jens Stoltenberg trekker seg som sentralbanksjef

Ida Wolden Bache innstilt som sentralbanksjef de neste seks årene.
Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg. | Foto: NTB / Terje Bendiksby og AP / Kenzo Tribouillard
Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg. | Foto: NTB / Terje Bendiksby og AP / Kenzo Tribouillard

Jens Stoltenberg trekker seg fra stillingen som sentralbanksjef etter å ha inngått en avtale med Nato om å fortsette som generalsekretær der.

Stoltenberg kommenterer saken slik:

– Jeg har i dag takket ja til å fortsette som generalsekretær i Nato. Vi står overfor en skjebnetid for europeisk sikkerhet, sier Stoltenberg i en uttalelse.

– Samtidig har jeg informert Finansdepartementet om at jeg frasier meg stillingen som sentralbanksjef. Nato trenger en generalsekretær som ikke over lengre tid er på vei et annet sted, spesielt nå.

– Jeg er takknemlig for tilliten som Natos stats- og regjeringssjefer har vist meg, og vil vie all min oppmerksomhet til å lede alliansen gjennom denne krevende tiden.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har følgende kommentar:

– Jeg skulle selvfølgelig gjerne sett at Jens Stoltenberg ble vår neste sentralbanksjef, men vi står midt i en dramatisk situasjon i Europa og jeg har stor forståelse for at han prioriterer å fortsette i den viktige rollen han har i Nato, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Wolden Bache ny sentralbanksjef

Ifølge E24 betyr det at Ida Wolden Bache innstilles som ny sentralbanksjef på åremål de neste seks årene. Opplysningen er senere bekreftet av Finansdepartementet.

Den formelle utnevnelsen vil bli gjort av Kongen i statsråd snarest.

– Det er kort tid siden vi fullførte en grundig ansettelsesprosess hvor Ida Wolden Bache ble vurdert som svært kompetent for stillingen. Hun har allerede fungert som sentralbanksjef i noen uker, og fyller rollen på en god måte. Norge har en utmerket sentralbanksjef i henne, sier Vedum.

Wolden Bache er i dag fungerende sentralbanksjef ettersom Øystein Olsen har gått av med pensjon og Jens Stoltenberg ikke var planlagt å tiltre før mot slutten av året.

Etter krigsutbruddet i Ukraina har Nato-medlemmene ønsket at Stoltenberg skal fortsette i jobben.

Hobbelin mener finansbransjen ikke klarer å gjennomføre sanksjoner mot Russland: – Ingen har full kontroll

Spør om tilgang til betalingstjenester for ukrainske flyktninger

Kryptobørs enige i Finanstilsynets advarsel mot kryptovaluta

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også