Regjeringen ber tilsynet evaluere utlånsforskriften

Regjeringen har gitt Finanstilsynet et halvt år på å gjennomføre en planlagt evaluering av den gjeldende utlånsforskriften.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har gitt Finanstilsynet frist til 3. oktober for å evaluere utlånsforskriften. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har gitt Finanstilsynet frist til 3. oktober for å evaluere utlånsforskriften. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Den gjeldende utlånsforskriften har gyldighet ut 2024 og skal etter planen evalueres nå i løpet av 2022. Finansdepartementet melder tirsdag har de har gitt Finanstilsynet frist til 3. oktober med å levere en evaluering av forskriften.

Utlånsforskriften er en sentral del av reguleringen av bankene. Den skal sikre finansiell stabilitet og sørge for at norske husholdninger ikke tar for høy risiko, som igjen kan gjøre bankene sårbare.

«Finanstilsynet sitt råd skal innehalde ei vurdering av bankane sin utlånspraksis og utviklinga i bustadprisane og hushalda si gjeld, og korleis forskrifta har påverka utviklinga. Departementet har òg bedt Finanstilsynet vurdere om forskrifta bør bli utvida til å dekke fleire typar lån, og korleis endringane i utlånsreguleringa frå 1. januar 2021 har fungert», skriver departementet i meldingen.

Finanstilsynet vil i løpet av prosessen hente inn vurderinger og faktaopplysninger fra Norges Bank.

Omdiskutert

Utlånsforskriften har vært omdiskutert også under pandemien. Forskriftsendringer ble innført i starten av pandemien, før man visste hvordan den ville slå ut, for å sikre at norske husholdninger som mistet sitt inntektsgrunnlag ikke skulle misligholde sine boliglån.

Det har også vært en del debatt rundt såkalte «omstartslån» som har kommet inn i forskriften. Dette er lån hvor mennesker med betalingsproblemer kan få refinansiert sin gjeld utover de normale rammene for belåningsgrad og betjeningsevne for å forsøke å redde økonomien sin.

Over halvparten av finanssektoren planlegger å ansette folk i andre kvartal

Mener at det finnes bedre løsninger for antihvitvaskingsarbeid: – Mange banker har lite effektive systemer

Tillitsvalgte i Sbanken: – Sikre på at moralen vi hadde i 2021 vil vise seg igjen

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også