Økokrim: – Økt rapportering av bruk av ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av utenlandske arbeidstakere

Økokrims kartlegging av politiets informasjon knyttet til arbeidslivskriminalitet viser at rapportering knyttet til arbeidsgiveres bruk av ulovlig arbeidskraft har økt de siste fire måneder av 2021.
Økokrimsjef Pål Lønseth. | Foto: Økokrim
Økokrimsjef Pål Lønseth. | Foto: Økokrim

– Økt rapportering av bruk av ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av utenlandske arbeidstakere, det skriver Økokrim på sine hjemmesider i forbindelse med publiseringen av Statusraporten for arbeidslivskriminalitet.

Økokrim påpeker at det har vært en økning i rapporteringen av bruk av ulovlig arbeidskraft de siste fire månedene av 2021, spesielt innen bransjene bygg og anlegg, servering og varetransport. Det er også rapportert om ulovlig arbeid blant sesongarbeidere, innen fiskerinæringen og i dagligvarebransjen. I noen tilfeller ser Økokrim at arbeidstakerne som jobber ulovlig er utenlandske arbeidstakere som blir utnyttet.

– Sjåfører som jobber for et transportforetak opplever så høyt arbeidspress og lange arbeidsdager at sjåførene, for å rekke leveranser, tisser på flasker som blir liggende blant varene i bilene, skriver Økokrim på sine hjemmesider.

Flere av bransjene som er utsatt for arbeidslivskriminalitet er sesongbaserte. I den kommende perioden vil det være særlig trussel for utnyttelse av arbeidere knyttet til skreifiske og dekkskifte fra mars og april.

– Sjømatnæringen forventer et stort innrykk av utenlandsk arbeidskraft til årets vinterfiske. Under vinterfiske i 2021 viste kontroller en vesentlig forbedring av boforhold fra tidligere år. Det var like fullt gjennomgående brudd på arbeidstidsbestemmelser og hviletid hos enkelte virksomheter, og det ble også avdekket mangelfulle arbeidsavtaler og saker med mulig trygdesvindel. Det er derfor grunn til å tro at sesongarbeiderne som kommer til skreifiske fortsatt er sårbare for utnyttelse i form av lønnstyveri, brudd på arbeidstidsbestemmelser og uforsvarlig innkvartering, skriver Økokrim.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også