Den vanlige russer merker krigen på lommeboka

Vestlige sanksjoner mot Russland har ført til at rubelen har stupt. Konsekvensen for den vanlige russer blir høyere priser og vanskeligere kår.
Folk går forbi en valutavekslingskontorskjerm som viser valutakursene fra amerikanske dollar og euro til russiske rubler i Moskva sentrum, 28. februar 2022. | Foto: Pavel Golovkin / AP
Folk går forbi en valutavekslingskontorskjerm som viser valutakursene fra amerikanske dollar og euro til russiske rubler i Moskva sentrum, 28. februar 2022. | Foto: Pavel Golovkin / AP
NTB-AP

Russere som frykter at sanksjonene kan ramme økonomien hardt, har strømmet til banker og minibanker i flere dager for å ta ut penger. I sosiale medier har det vært meldt om lange køer og minibanker som går tomme.

Transportmyndighetene i Moskva måtte i helgen gå ut med en advarsel til byens innbyggere om at man kunne få problemer med betalingssystemene for metro, buss og trikk.

Den russiske valutaen stupte umiddelbart med rundt 30 prosent mot amerikanske dollar i begynnelsen av uka, et historisk lavt nivå.

Det skjedde etter at land i Vesten besluttet å blokkere flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift. EUs Swift-sanksjoner mot sju russiske banker trådte i kraft onsdag denne uka.

Russlands sentralbank gikk raskt inn for å prøve å stanse valutafallet. Banken hevet mandag styringsrenten fra 8, 5 prosent til 20 prosent i et forsøk på å styrke valutaen og dempe folks panikk. Moskva-børsen holdt stengt. Hovedindeksen der har siden nyttår falt med over 40 prosent.

Sentralbanken har også innført andre tiltak for å hjelpe bankene med å takle krisen. Den har blant annet tilført mer penger til finanssystemet og lettet på restriksjonene for bankvirksomhet.

Økonomer og analytikere mener at en kraftig devaluering av rubelen vil føre til et merkbart fall i levestandarden for den jevne russer.

Russland er fortsatt avhengig av en mengde importerte varer, og prisene for disse varene vil sannsynligvis skyte i været. Russiske fabrikker vil få problemer med forsyninger, og flere fabrikker kan komme til å måtte stenge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også