Kjøper ikke olje fra Russland av sanksjonsfrykt

Sanksjonsfrykt har spredt seg i vestlige markeder.
Foto: AP / Sergey Guneev
Foto: AP / Sergey Guneev

Tirsdag forsøkte det store oljetradinghuset Trafigura å selge en last med russisk olje til en rabatt på 18,60 dollar fatet fra referansepriser for levering nordvest i Europa. Til tross for den kraftige rabatten, var det ingen som ville kjøpe oljen, skriver Bloomberg News. Det var DN som først omtalte saken i Norge.

Årsaken er at få tradere og shippingselskaper ønsker å være nær oljen i frykt for sanksjoner. Hittil har hverken EU, USA eller andre land innført sanksjoner som direkte rammer Russlands eksport av olje og gass.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt at regjeringen vil slutte seg til sanksjonene fra EU, og det gjelder også norske finansinstitusjoner. Jurist og administrerende direktør i Vega Integrity, Julie Odden, forklarte til FinansWatch tidligere denne uken at det er kritisk viktig for norske banker å få oversikt over tilknytninger til Russland.

– Hvis norske banker eller finansinstitusjoner er med på å bryte sanksjonene kan det ende med forelegg og fengselsstraff for de ansatte, sa Odden.

Hun pekte blant annet på at de to danske selskapene Dan-bunkering og Bunker Holding, nylig ble ilagt henholdsvis 30 millioner danske kroner og 4 millioner danske kroner etter å ha brutt sanksjoner. Administrerende direktør for Bunker Holding og styreleder i Dan-bunkering, Keld R. Demant, ble også dømt til fire måneders betinget fengsel.

– Dommen viser at sanksjoner blir tatt på alvor. Danmark implementerer EU-regelverket i egne lover på samme måte som Norge gjør det. Det betyr at det samme kan skje i Norge, understreket Odden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også