Finanstilsynet: Varierende etterlevelse for Kontant i butikk

Finanstilsynet har sjekket hvordan bankene etterlever hvitvaskingsloven i forbindelse med kontanttjenester i butikker.
Illustrasjonsbilde. Flere banker er ikke gode nok på å etterleve hvitvaskingsreglene for Kontant i butikk. | Foto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix
Illustrasjonsbilde. Flere banker er ikke gode nok på å etterleve hvitvaskingsreglene for Kontant i butikk. | Foto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix

Kontant i butikk er blitt en etablert tjeneste hvor flere banker er involvert. Samtidig er det kjent at kontanter og kontanthåndtering har relativt høy risiko med tanke på hvitvasking.

Finanstilsynet har gjennomført et tematilsyn for å sjekke hvor godt bankene etterlever hvitvaskingsreglene i tilbudet om Kontant i butikk. Funnene var ikke helt tilfredsstillende ifølge rapporten som nå er publisert.

Finanstilsynet setter i rapporten fingeren på at bankene ikke har identifisert og vurdert sårbarheter og risiko forbundet med tjenesten godt nok. De fant også mangelfull oppfølging av nødvendige tiltakt for å redusere sårbarhet og manglende rutiner for å identifisere mistenkelige forhold.

Det er variasjoner blant bankene på området. Den åpne rapporten går ikke i detalj, men tilsynet konkluderer med at flere av bankene som tilbyr Kontant i butikk bør forbedre risikovurderingen sin, få bedre rutiner for løpende oppfølging og forbedre opplæringsrutinene sine.

Finanstilsynet ønsker seg også bedre kvalitet på de meldingene som kommer inn via tjenesten og vil se på utformingen av meldingene som sendes inn.

Finansministeren svarer Frp om kontantløse kommuner

EU vil «grønnmerke» gass og atomkraft

Vurderer rettslig grunnlag for tilgang til bankkunders info


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også