Finanskomiteen tar grep om garanterte pensjonsordninger

Pensjonsordninger med garantert avkastning har vært en hemsko for kapitalforvaltningen til norske pensjonstilbydere. Nå kan det se ut som den nye finanskomiteen ønsker å høre på bransjen.
Direktør for liv og pensjon, Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge. | Foto: Finans Norge/CF-Wesenberg
Direktør for liv og pensjon, Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge. | Foto: Finans Norge/CF-Wesenberg

Pensjonsordninger med garantert avkastning har vært regulert slik at forvaltningen av disse ordningene har vært kortsiktig og lavrisiko for å skaffe tilstrekkelig avkastning til mottakerne.

Bransjen har lenge etterspurt nye regler som åpner for bruk av fleksible bufferfond som pensjonsselskapene kan bruke av når det er vanskelig å oppnå den garanterte avkastningen i forvaltningen. Frem til nå har ikke myndighetene etterkommet dette ønsket.

I en ny innstilling til Stortinget har finanskomiteen nå fått flertall for å innføre en endring som i det minste gjelder kommunale tjenestepensjonsordninger med garantert avkastning, slik at disse kan ta i bruk fleksible bufferfond.

– Vi er svært tilfredse med at et flertall av de rødgrønne partiene med saksordfører Kari Elisabeth Kaski i spissen har lagt ned et godt stykke arbeid med proposisjonen, og nå gått inn for de nødvendige lovendringene for å få på plass en løsning for de kommunale ordningene, sier direktør for liv og pensjon, Stefi Kierulf Prytz i Finans Norge på Finans Norges nettsider.

En pensjonsordning med garantert avkastning betyr at man har en sats for minimum avkastning for et år, det er fullt mulig å få høyere avkastning enn den garanterte. Men på grunn av reguleringen skjer det sjelden ettersom denne kapitalen må forvaltes med lavere risiko og kortere horisont enn kapital fra andre pensjonsordninger.

Fripoliser

Arbeidstakere som har hatt slike garanterte pensjonsordninger hos tidligere arbeidsgivere sitter nå med såkalte fripoliser som få eller ingen pensjonsselskaper ønsker å ta over. Det vil si at de som har slike fripoliser ikke kan flytte dem til den leverandøren de ønsker eller slå dem sammen med andre pensjonskapitalbevis slik formålet med Egen pensjonskonto er. Finans Norge mener dette fører til lit optimal forvaltning av polisene for arbeidstakernes del.

Finanskomiteen har imidlertid ikke kommet med noen forslag om endringer som endrer på vilkårene for fripoliser ennå.

– Alle, herunder arbeidstagerorganisasjonene, mener man bør gjøre med fripoliser det Finanskomitéen nå gjør med det kommunale pensjonsregelverket. Problemet er likt. Finanstilsynet har lagt frem et forslag om bufferkapitalregelverk både for fripoliser og kommunale ordninger. Det er rett og slett ikke noe i veien for å innføre dette nå, sier Kierulf Prytz.

Finans Norge skriver også at de borgerlige partiene Høyre, Frp og Krf stemte imot forslaget som nå fremmes av finanskomiteen.

– Det er skuffende at Høyre har inntatt denne posisjonen. Vi opplevde en veldig positiv og god dialog med partiet da Jan Tore Sanner var finansminister. Det overrasker oss derfor at partiet forsvarer en modell som gir forbrukerne garantert lav avkastning på pensjonsmidlene sine, sier Kierulf Prytz.

Finansforbundet reagerte på at regjeringen fjernet skattefordeler ved at ansatte kjøper aksjer i egen bedrift: – Det vil alltid være noen som opplever at de taper på det, svarer Arbeiderpartiet

DNB anklager Konkurransetilsynet for å ha låst seg veldig tidlig i Sbanken-prosessen: – Vi har behandlet denne saken på vanlig måte

Ber Sparebank 1 Østlandet om å avstå fra å anke «Olga»-dommen 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også