Sjeføkonomer tror ikke at valget kommer til å gjøre store utslag i norsk økonomi

Handlingsregelen legger føringer for pengebruken, derfor tror hverken Nordea eller DNB Markets at regjeringsskifte vil påvirke økonomien i stor grad.
Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen. | Foto: Vidar Ruud / NTB
Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen. | Foto: Vidar Ruud / NTB

Etter valgdagen på mandag ble det klart at Norge får en ny regjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Hverken Nordea Markets eller DNB Markets tror regjeringsskiftet vil ha store konsekvenser for norsk økonomi, skriver de i hver sine notater som E24 omtaler.

Nordea Markets skriver at spørsmålene i stor grad har dreid seg rundt om Norge kan stoppe letingen etter ny olje, og om Norge ville gå ut av EØS.

– Begge disse utfallene er ekstremt usannsynlige da partiene som har drevet valgkamp for disse forslagene kun har minoritet i Stortinget, skriver Kjetil Olsen og Dane Cekov i Nordea.

Sjeføkonom Olsen utdyper til E24 at fra de siste årene så har det vært finansministre som står på helt ulike sider av den politiske aksen, og trekker frem at både Kristin Halvorsen fra SV og Siv Jensen fra Fremskrittspartiet har hatt statsrådsposisjonen.

– Hvis du ser i ettertid er det ikke så lett å se forskjell, sier Olsen.

DNB Markets sjeføkonom Kjersti Haugland i skriver i deres notat at markedene trekker som ventet på skuldrene av resultatet.

Heller ikke sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets tror at endringer fra en ny rødgrønn regjering, vil føre til store endringer i norsk økonomisk vekst, renter, inflasjon, arbeidsledighet, aksjemarkeder eller kronekurs.

– Det er lite innenlandske forhold som bestemmer ting som er viktig i makroøkonomi, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Photo: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter