Finanstilsynet fant feil hos Folkeinvest

Folkefinansieringsselskapet har fått kritikk fra tilsynet for alvorlige brudd på regelverket. Feilene er ifølge selskapet allerede rettet.
Daglig leder Øyvind Fries i Folkeinvest. | Foto: Folkeinvest
Daglig leder Øyvind Fries i Folkeinvest. | Foto: Folkeinvest

Folkeinvest har i en fersk rapport fra Finanstilsynet fått kritikk for brudd på rutiner i sin virksomhet. Folkeinvest har som forretningsmodell å koble mange private investorer til virksomheter som trenger kapital eller likviditet.

Hovedkritikken fra Finanstilsynet går ut på at Folkeinvest ikke tilstrekkelig har gitt informasjon om spesifikk selskapsrisiko i de virksomhetene som søker finansiering gjennom tjenesten. I syv an ni sjekkede tilfeller fant Finanstilsynet manglende etterlevelse på dette området.

– For alle investeringsprodukter skal kunden gis en mulighet til å forstå risikoen. De skal ikke bare høre solskinnshistorien om hvor stort potensial produktet eller prosjektet har eller hvor mye penger det er mulig å tjene, men må også få opplyst om hvilke konkrete risikoer som kan følge med de konkrete prosjektene. Bruddene knyttet til manglende risikoopplysninger var alvorlige, men foretaket har gjort tilfredsstillende endringer her, sier seksjonsleder Roy Halvorsen i Finanstilsynet til DN.

Folkeinvest fikk også kritikk for selv ikke å ha innhentet nok risikoinformasjon om virksomhetene.

Øyvind Fries, daglig leder i Folkefinans sier til avisen at de er glade for at tilsynet synes de siden tilsynet ble gjennomført har fått tilfredsstillende rutiner.

– Det gleder oss å se at vi har lukket de forholdene som er påpekt. Samtidig er det viktig at vi erkjenner at vi er et selskap som er i utvikling og kontinuerlig arbeider med kvalitet og forbedring, sier Fries, som påpeker at de alltid har gjort risikovurderinger, men at kritikken gjelder at arbeidet ikke var tilstrekkelig godt.

Selskapet ble tidligere stengt av Finanstilsynet i 2018, før de igjen fikk konsesjon i 2019.

Kapitalforvaltere mener det er gråsoner i EUs grønnvaskings-regelverk

Horde vil skape en ny bransjestandard for forbrukslån

Mener digitale kontanter er en løsning på jakt etter et problem 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også