EU-kommisjonen vil få bukt med grønnvasking gjennom ny gullstandard

EU-standarden for grønne obligasjoner er nå vedtatt. EU-kommisjonen vil innføre en «gullstandard» for grønne lån som gjør det lettere for investorer å gjennomskue grønnvasking.
EU-kommisjonens president Ursula Van Der Leyen | Foto: Christian Hartmannn, Pool Photo via AP
EU-kommisjonens president Ursula Van Der Leyen | Foto: Christian Hartmannn, Pool Photo via AP

EU-kommisjonen vedtok tirsdag en rekke tiltak for å øke ambisjonsnivået med hensyn til bærekraftig finansiering. Dette fremgår av en pressemelding.

For det første inneholder den nye bærekraftige finansieringsstrategien flere tiltak for å takle klimaendringer og andre miljøutfordringer. Samtidig øker investeringene i EUs overgang til en bærekraftig økonomi og involvering av små og mellomstore bedrifter (SMB).

Forslaget til EU-standarden for grønne obligasjoner, som også ble vedtatt i dag, skaper en frivillig høykvalitetsstandard for obligasjoner som finansierer bærekraftige investeringer.

Til slutt vedtok kommisjonen en delegert lov om informasjon som skal offentliggjøres av finansielle og ikke-finansielle selskaper om i hvilken grad deres virksomhet er bærekraftig, basert på artikkel 8 i EU-klassifiseringssystemet.

En ny strategi for bærekraftig finansiering

Kommisjonen har allerede lansert tiltak for å bygge grunnlaget for bærekraftig finansiering.

Det er tidligere kommunisert at bærekraft skal være er nøkkelfunksjonen i EUs gjeninnhenting fra covid-19-pandemien, og finanssektoren vil spille en nøkkelrolle for å nå målene i den europeiske grønne pakten.

Kommisjonen vil rapportere om gjennomføringen av strategien innen utgangen av 2023 og vil aktivt støtte EU-land i deres innsats for bærekraftig finansiering.

En EU-standard for grønne obligasjoner

EU-kommisjonen har også foreslått en forskrift om en frivillig EU-standard for grønne obligasjoner.

Dette forslaget skaper en frivillig standard som er tilgjengelig for alle utstedere (private og offentlige) for å finansiere bærekraftige investeringer.

Grønne obligasjoner brukes allerede til å skaffe finansiering i sektorer som energiproduksjon og distribusjon, ressurseffektiv bolig og transportinfrastruktur med lite karbon.

Utstedere av grønne obligasjoner vil ha et robust verktøy til rådighet for å demonstrere at de finansierer prosjekter som er i samsvar med EUs klassifiseringssystem.

Investorer som kjøper obligasjonene vil lettere kunne se at investeringene deres er bærekraftige, og dermed redusere risikoen for grønn hvitvasking.

Etter vedtaket av kommisjonens forslag i dag, vil det bli forelagt Europaparlamentet og Rådet som en del av den ordinære lovgivningsprosedyren.

EU-kommisjonen har også i dag vedtatt en delegert lov om tilleggsregler til artikkel 8 i klassifiseringsforordningen, som krever at finansielle og ikke-finansielle selskaper skal gi informasjon til investorer om miljøprestasjonen til deres eiendeler og økonomiske aktiviteter.

EQT-sjef: Lønnsomt å være ESG-leder

Grefstad: – Vi investerer ikke ut fra taksonomi

DNB ser grønt vekstmarked med ferskt låneprodukt 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også