Endringene i EUs bankpakke vil ikke skje samtidig i Norge

– Bankpakken er ikke ennå tatt inn i EØS-avtalen. I samarbeid med de øvrige EØS/EFTA-statene jobber Norge for at slik innlemmelse vil skje så snart som mulig, opplyser Finansdepartementet.
Finansminister Jan Tore Sanner. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Finansminister Jan Tore Sanner. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Endringer i kapitalkravsforordningen for banker (CRR2), som i EU gjelder fra 28. juni 2021, vil ikke tre i kraft i EØS-avtalen på samme tidspunkt.

Finansdepartementet vil komme tilbake til når reglene vil bli tatt inn i avtalen og satt i kraft i Norge, opplyses det i en melding.

«Bankpakken er ikke ennå tatt inn i EØS-avtalen. I samarbeid med de øvrige EØS/EFTA-statene jobber Norge for at slik innlemmelse vil skje så snart som mulig. Ikrafttredelse av bankpakken i EØS-avtalen avhenger av når eventuelle konstitusjonelle forbehold for de enkelte rettsaktene kan løftes i alle de tre EØS/EFTA-statene».

Endringene i kapitalkravsforordningen innebærer bl.a. en omlegging av bankenes myndighetsrapportering og vesentlige endringer i deler av soliditetsreguleringen. Departementet vil i god tid i forkant varsle om ikrafttredelsestidspunktet for endringene i kapitalkravsforordningen, men bankene bør benytte tiden fremover på å forberede seg på de kommende endringene.

Finansdepartementet vil om kort tid legge frem en proposisjon med forslag til lovendringer som legger til rette for gjennomføring av bankpakken i norsk rett, opplyses det. I tråd med dagens regelverksstruktur vil flere deler av bankpakken gjennomføres i forskrift.

Finanstilsynet: Flere banker planlegger utbytte over 30 prosent-grensen

Innlegg: EUs bankpakke må tilpasses bankenes størrelse

Finans Norge: – Bankpakken er viktig for å sikre like konkurransevilkår

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter