Finansforbundet utreder 6-timersdagen

– En viktig grunn til at vi nå setter søkelyset på 6-timersdagen, er at finansnæringen er veldig godt egnet til å prøve ut nettopp kortere arbeidstid, sier konserntillitsvalgt Tore Müller Andresen i Finansforbundet DNB.
Finansminister Jan Tore Sanner er ikke en tilhenger av 6-timers arbeidsdag. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Jan Tore Sanner er ikke en tilhenger av 6-timers arbeidsdag. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

Finansforbundet skal utrede mulighetene og konsekvensene ved en 6-timers arbeidsdag eller 4-dagers arbeidsuke, skriver Finansfokus.

– Tanken om 6-timers arbeidsdag er spennende, men ikke ny. Mange fagforeninger har diskutert 6-timers arbeidsdag, og flere steder har dette vært prøvd ut med gode resultater. Sykefraværet har gått ned, og produksjonen har økt. Men til tross for positive erfaringer, har dessverre forsøkene med 6-timers arbeidsdag med full lønnskompensasjon blitt avviklet. Nå ønsker vi å blåse liv i denne viktige debatten og starter med å utrede konsekvensene, sier konserntillitsvalgt Tore Müller Andresen i Finansforbundet DNB til Finansfokus

Andresen viser også til at fordelen med 6-timersdagen er at vi alle skal stå lenger i arbeid. Med kortere arbeidstid vil det bli færre som sliter seg ut tidlig i arbeidslivet.

– En viktig grunn til at vi nå setter søkelyset på 6-timersdagen, er at finansnæringen er veldig godt egnet til å prøve ut nettopp kortere arbeidstid. Verdiskapingen i vår bransje er høyere enn i frontfagene, men i henhold til frontfagsmodellen er vi nødt til å overholde lønnsrammene i frontfaget. De ansatte i finans får dermed ikke muligheten til å ta ut vår rettmessige andel av verdiskapingen i form av økte lønnstillegg. Med 6-timersdag i finansnæringen vil denne skjevheten kunne bli rettet opp gjennom mer fritid, sier Müller Andresen.

En reduksjon vil redusere nasjonalformuen

Finansminister Jan Tore Sanner er ikke begeistret for en eventuell redusering av arbeidsdagen.

– Dette er en kraftig advarsel til dem som ønsker å redusere arbeidstiden. Det er folk som er i jobb, som finansierer velferden vår, sier Sanner, som en klar beskjed til alle som kjemper for 6-timersdagen.

Finansministeren viser til at dersom normalarbeidstiden kuttes fra 37,5 til 34 timer i uken, vil det redusere nasjonalformuen med like mye som hele oljefondet og alle oljeressursene i bakken – til sammen.

– Det viser hvor viktig arbeidskraften er som verdi, sier finansministeren til NTB.

Finansministeren må svare spørsmål om pensjon 

Finansministeren: – Det er viktig at pensjonsleverandørene er åpne om priser og investeringsalternativer 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også