Kravet til motsyklisk kapitalbuffer for bankene holdes uendret

Finansdepartementet har besluttet at kravet til motsyklisk kapitalbuffer for banker skal holdes uendret på en prosent etter råd fra Norges Bank. Finanstilsynet er enig.
Finanstilsynet mener det ikke er nødvendig å øke kravet til motsyklisk kapitalbuffer nå. | Foto: Jörgen Skjelsbæk
Finanstilsynet mener det ikke er nødvendig å øke kravet til motsyklisk kapitalbuffer nå. | Foto: Jörgen Skjelsbæk

Beslutningen er i tråd med råd fra Norges Bank som i brev datert den 23. september i år, har gitt råd om at bufferkravet på en prosent ikke bør endres nå.

Finansdepartementet følger igjen rådet fra Norges Bank. I mars ble bufferkrafet satt ned fra 2,5 prosent til en prosent for å motvirke at en strammere utlånspraksis i bankene forsterket en nedgang i økonomien.

Finanstilsynet uttaler torsdag dette i en melding:

«I lys av den usikre økonomiske situasjonen og myndighetenes anmodning til bankene om å holde tilbake kapital, mener Finanstilsynet det ikke nå er nødvendig å øke kravet til motsyklisk kapitalbuffer og har på det grunnlag sluttet seg til Norges Banks råd.»

Finansdepartementet skriver i en melding at Norges Bank skriver at det fremover fortsatt er usikkerhet om tapsutviklingen, men at norske banker er godt rustet til å tåle økte tap og samtidig opprettholde kredittilbudet.

I meldingen fra departementet kommer det frem at Norges Bank forventer å tidligst gi råd om å øke bufferkravet i første kvartal 2021.

– Uroen i finansmarkedene har avtatt videre, og risikopåslagene på bankenes finansiering er nesten tilbake til nivåene før mars. Både husholdninger og foretak synes å ha god tilgang på kreditt, skriver Norges Bank blant annet i Pengepolitisk rapport med vurdering av finansiell stabilitet 3/20.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også