FinansWatch

Jusprofessor mener både sentralbanksjefen og påtroppende oljefondsjef må gå

Omdømmet til sentralbanksjef Øystein Olsen og påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen er så svekket at begge må gå, mener jusprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO).

Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen.

Norges Bank har høstet kritikk for ansettelsesprosessen av ny sjef i Statens pensjonsfond utland, mer kjent som oljefondet. Jusprofessor Beate Sjåfjell ved UiO mener håndteringen står til stryk.

– Slik jeg vurderer det, har omdømmet både til sentralbanken og til oljefondet blitt svekket. Det vi trenger nå, er en ny sentralbanksjef og en annen oljefondssjef enn den som etter planen skal tiltre, sier jusprofessor Beate Sjåfjell ved UiO til NRK.

Hun mener at en løsning kan være at hovedstyret får Tangen til å akseptere endrede vilkår for ansettelsen, som i klartekst innebærer at Tangen selger seg ut av AKO-fondene sine.

Representantskapet, som er Norges Banks kontrollorgan, har fastslått at risikoen for interessekonflikter knyttet til Tangen ikke har vært ryddet av veien. Norges Bank har derimot sagt at denne risikoen for «alle praktiske formål» er eliminert.

Tangen ble presentert som ny oljefondsjef i mars, og 54-åringen skal etter planen tiltre tirsdag i neste uke.

NTB: Sanner kan overstyre Olsen i Tangen-saken 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch