FinansWatch

Sveriges kraftige BNP-fall kunne vært verre.

Svensk økonomi har tatt en bratt sving nedover det siste kvartalet. Men analyikere mener det relativt sett er viktigere med smittespredningen i andre land.

Sverige fikk en real knekk i BNP i andre kvartal - men ikke så ille som andre land med strengere smitteregler. | Foto: Carsten Ingemann/IND

Alles øyne har vært på Sverige under koronapandemien og mange har vært spent på hvordan landets smittehåndtering vil påvirke økonomien i forhold til andre land med sterkere grad av nedstengning.

I Sverige falt bruttonasjonalproduktet (BNP) med 8,6 prosent i andre kvartal, viser foreløpige tall fra svenske myndigheter.

Nedgangen er sett i forhold til første kvartal. Tallene fra Statistiska centralbyrån (SCB) er justert blant annet for sesongvariasjoner.

– Dette er den største nedgangen i perioden der vi kan gjøre sammenligninger. Den strekker seg tilbake til 1980, sier statistiker Mattias Kain Wyatt ved SCB i en pressemelding onsdag.

Fallende eksport og forbruk utgjør hoveddelen av BNP-nedgangen.

Kunne vært verre

På samme måte som i mange andre land ble økonomien i Sverige hardt rammet av koronakrisen i andre kvartal.

Fungerende sjeføkonom Andreas Wallström i Swedbank mener tallene var litt dårligere enn ventet, men ikke veldig overraskende. Han understreker at Sverige så langt har klart seg bedre økonomisk gjennom koronakrisen enn flere av landene i Sør-Europa.

Han får støtte fra Robert Boije i SBAB.

– Sammenlignet med mange andre land er BNP-fallet betydelig lavere. Det har dessuten kommet flere tydelige signaler om økt økonomisk aktivitet i starten av tredje kvartal. Selv om smitteutviklingen i Sverige skulle bli moderat utover høsten er det smitteutviklingen i de landene vi har mest handelsutbytte med som er viktigst for den økonomiske utviklingen i Sverige, sier Boije i en markedskommentar.

Marius startet fond på lesesalen – etter ti år har han venteliste og forvalter 110 millioner

Storebrand representerer Norge i det globale FN-styret for bærekraftig forsikring 

Mer fra FinansWatch

– Bulder Bank skal alltid vera ein utfordrar

– Vi skal halde på utfordrarposisjonen og vil heile tida søkje etter nye måtar og løyse kundane sine utfordringar på, seier direktør i Bulder Bank, Torvald Kvamme, til FinansWatch.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch