Sveriges kraftige BNP-fall kunne vært verre.

Svensk økonomi har tatt en bratt sving nedover det siste kvartalet. Men analyikere mener det relativt sett er viktigere med smittespredningen i andre land.
Sverige fikk en real knekk i BNP i andre kvartal - men ikke så ille som andre land med strengere smitteregler. | Foto: Carsten Ingemann/IND
Sverige fikk en real knekk i BNP i andre kvartal - men ikke så ille som andre land med strengere smitteregler. | Foto: Carsten Ingemann/IND
NTB, MAGNUS EIDEM

Alles øyne har vært på Sverige under koronapandemien og mange har vært spent på hvordan landets smittehåndtering vil påvirke økonomien i forhold til andre land med sterkere grad av nedstengning.

I Sverige falt bruttonasjonalproduktet (BNP) med 8,6 prosent i andre kvartal, viser foreløpige tall fra svenske myndigheter.

Nedgangen er sett i forhold til første kvartal. Tallene fra Statistiska centralbyrån (SCB) er justert blant annet for sesongvariasjoner.

– Dette er den største nedgangen i perioden der vi kan gjøre sammenligninger. Den strekker seg tilbake til 1980, sier statistiker Mattias Kain Wyatt ved SCB i en pressemelding onsdag.

Fallende eksport og forbruk utgjør hoveddelen av BNP-nedgangen.

Kunne vært verre

På samme måte som i mange andre land ble økonomien i Sverige hardt rammet av koronakrisen i andre kvartal.

Fungerende sjeføkonom Andreas Wallström i Swedbank mener tallene var litt dårligere enn ventet, men ikke veldig overraskende. Han understreker at Sverige så langt har klart seg bedre økonomisk gjennom koronakrisen enn flere av landene i Sør-Europa.

Han får støtte fra Robert Boije i SBAB.

– Sammenlignet med mange andre land er BNP-fallet betydelig lavere. Det har dessuten kommet flere tydelige signaler om økt økonomisk aktivitet i starten av tredje kvartal. Selv om smitteutviklingen i Sverige skulle bli moderat utover høsten er det smitteutviklingen i de landene vi har mest handelsutbytte med som er viktigst for den økonomiske utviklingen i Sverige, sier Boije i en markedskommentar.

Marius startet fond på lesesalen – etter ti år har han venteliste og forvalter 110 millioner

Storebrand representerer Norge i det globale FN-styret for bærekraftig forsikring 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

FORTSATT MED: Øyvind Thomassen er fortsatt med som leder i Sbanken etter DNB-fusjon | Foto: Sbanken

Dette gjør Sbanken-sjefene i dag

For abonnenter