Finanstilsynet vurderer forbud mot returprovisjon

Tilsynet truer med å foreslå forbud, og har samtidig bedt 36 verdipapirforetak redegjøre hvorfor de mottar og beholder returprovisjon knyttet til kundenes fondsprodukter.
Foto: NTB scanpix/Vidar Ruud
Foto: NTB scanpix/Vidar Ruud

Finanstilsynet varslet i forrige uke at de vil stramme inn kontrollen med verdipapirforetakenes bruk av returprovisjon.

Det opplyste tilsynet på et webinar i regi av Verdipapirfondenes Forening (VFF), skriver Finansavisen.

MiFID II-regelverket ble innført i 2018 for å stramme inn adgangen for bruk av returprovisjon. Men da Finanstilsynet i høst gjennomførte en undersøkelse for å se om verdipapirforetakene etterlevde regelverket, var resultatet skuffende.

– Vi fant at verdipapirforetakene i liten grad hadde innrettet seg etter de nye reglene, sa Anne Merethe Bellamy, direktør for markedstilsyn i Finanstilsynet, ifølge avisen.

– To av tre verdipapirforetak som tilbyr fond fra et forvaltningsselskap mottar og beholder returprovisjon, og dette utgjorde over 1 milliard kroner i 2019. Halvparten av dette ble mottatt fra leverandører av tjenester i samme konsern, sier hun.

Bellamy opplyser at 44 prosent av returprovisjonene var knyttet til fondsprodukter på fondsplattormer, mens 33 prosent er knyttet til fondsprodukter på forsikringsplattformer.

Ved bruk av returprovisjon er foretakene pålagt å dokumentere at vederlaget de tar er egnet til å forbedre tjenesten eller kvaliteten de tilbyr kunden.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også