FinansWatch

Norge først i verden med autorisasjon av robotrådgivning

For alle som ska bistå med privatøkonomiske råd stilles det strenge krav til kompetanse og forståelse for etiske dilemmaer. Nå blir Norge først i verden med å stille de samme kravene til rådgivningsroboter.

Siv Seglem, administrerende direktør i FinAut | Foto: Sverre Christian Jarild

Finansnæringens Autorisasjonsordninger, FinAut, har jobbet i over et år med å få frem en autorisasjonsordning som stiller krav til både bedriften, til rådgivningsløsningen og til uavhengig kontroll av at kravene er innfridd.

– Vi er glade for å si at erfaringene fra piloten som er gjennomført i seks finansbedrifter er svært positive, og at ordningen realiseres som verdens første autorisasjonsordning for digitale rådgivningsløsninger. Når rådgivningsløsningene har fått tildelt bransjens autorisasjonsstempel, skal forbrukeren kunne forvente at de følger bransjens etiske standard og lovverk på området, forteller Siv Seglem, administrerende direktør i FinAut i en pressemelding.

Ordningen ble enstemmig vedtatt i Finans Norges hovedstyremøte 11. juni, og er allerede vedtatt i Verdipapirfondenes forening

Autorisasjonsordningen er planlagt å være operativ tidlig i 2021 ved at det åpnes for søknader fra bedrifter som har digitale rådgivningsløsninger.

Det å motta råd fra en robot er ikke noe nordmenn ellers er særlig interessert i. I undersøkelsen «Forbruker- og finanstrender 2020» kommer det frem at bare to av ti forbrukere har høy tillit til å motta rådgivning fra en digital løsning.

De færreste i undersøkelsen har imidlertid prøvd det, og uttaler seg på generelt grunnlag.

– Vi håper derfor at vår nye autorisasjonsordning for digitale rådgivningstjenester i finans vil bidra til å øke tilliten til slik rådgivning, sier Gry Nergård, styreleder FinAut.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch