Pål Kulø Lønseth blir ny sjef for Økokrim

Lønseth overtar i en spesiell tid, hvor Økokrim har gått ut med oppfordringer om å huske på at kriser og endringer i samfunnet og økonomien fører til endringer i fremgangsmåter for hvitvasking og terrorfinansiering.
Pål Kulø Lønseth er utnevnt til ny sjef for Økokrim. | Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Pål Kulø Lønseth er utnevnt til ny sjef for Økokrim. | Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NTB og Christina Guldstad

Det var i statsråd fredag at Lønseth ble utnevnt til ny sjef for Økokrim.

Lønseth tar over etter at Trond Eirik Schea i august i fjor ble utnevnt til førstestatsadvokat ved Riksadvokatembetet.

Kommer fra PwC

Lønseth har siden 2013 ledet granskningsenheten til PwC i Norge. Før det var han statssekretær i Stoltenberg II-regjeringen fra 2009 til 2013. Han har også vært statsadvokat, først i Oslo og så ved det nasjonale statsadvokatembetet.

– Sårbar situasjon

Økokrim er politiets spissenhet for bekjempelse av økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet, og har bedt om at rapporteringspliktige nå i koronakrisen er årvåkne for nye indikatorer på hvitvasking og terrorfinansiering.

I en tidligere melding ber de om at det følges med på hvordan kriminelle utnytter den sårbare situasjonen samfunnet befinner seg i.

I en trusselvurdering fra april i år heter det:

«Koronapandemien og økt økonomisk usikkerhet har skapt et handlingsrom for kriminelle opportunister som utnytter den sårbare situasjonen vi befinner oss i.»

Investeringsbedragerier

Et annet utviklingstrekk Økokrim peker på er redusert oppdagelsesrisiko forbundet med konkurskriminalitet som sannsynligvis vil bli utnyttet av kriminelle aktører.

De skriver blant annet også dette:

 «Investeringsbedrageri knyttes til muligheten til å investere for å få med seg oppgangen, samt å investere i selskaper som kan knyttes til selskaper som skal tjene på koronapandemien.»

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også