Finans Norge: – Norsk finansnæring er en del av løsningen

Forventningsindikatoren for norsk økonomi er på det laveste nivået noen gang, men finansbransjen trekkes frem som en mulig redning.
Foto: Jörgen Skjelsbæk
Foto: Jörgen Skjelsbæk

Finans Norges forventningsbarometer måler den økonomiske temperaturen i norske husholdninger. Nå er Norge inne i en alvorlig nedgangsperiode på grunn av koronapandemien. Forventningene til egen og landets økonomi var imidlertid større under finanskrisen i 2008.

Forventningsindikatoren for andre kvartal av 2020 er på linje med oljebremsen i 2014, skriver Finans Norge. Fallet i Forventningsbarometeret er størst i husholdningene med høyest inntekt og aller størst blant menn i alderen 30-44 år.

Lavest noen gang

«Forventningsindikatoren til norsk økonomi neste år er negativ, men det er indikatoren for landet siste år som trekker kraftig ned. Denne indikatoren er på det laveste nivået noen gang observert siden undersøkelsen startet å måle temperaturen blant norske husholdninger i 1992,» skriver Finans Norge i rapporten.

Kreutzer trekker frem norsk finansbransje som en del av løsningen fremover og legger særlig vekt på den økte egenkapitalen som har blitt opparbeidet blant norske banker de siste 12 årene.

– Som nasjon har vi en betydelig oljeformue plassert i utlandet som nå gir oss mulighet til å treffe raske og effektive tiltak. Det er imidlertid viktig å gradvis fase ut de kortsiktige virkemidlene samtidig som vi utvikler gode strategier for å stimulere økonomien på veien ut av krisen. Norsk finansnæring vil være en del av denne løsningen, sier Kreutzer.

– Siden finanskrisen har norsk finansnæring bygget om lag 200 milliarder kroner i økt egenkapital, og er betydelig sterkere rustet til å tåle tap nå enn under finanskrisen, påpeker Kreutzer.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også