Norges Bank setter styringsrenta til null prosent

Norges Bank setter ned styringsrenta til null prosent for første gang. – Det er uvanlig stor usikkerhet om utviklingen fremover, skriver Norges Bank.
Sentralbanksjef Øystein Olsen | Foto: Ørn E. Borgen
Sentralbanksjef Øystein Olsen | Foto: Ørn E. Borgen

På rentemøtet 6. mai vedtok komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet enstemmig å sette styringsrenten til null prosent.

– Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover. Vi ser ikke for oss at styringsrenten vil bli satt ytterligere ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Aktiviteten i norsk økonomi har falt brått og brutalt som følge av koronapandemien. Landene rundt Norge er også sterkt rammet av koronapandemien. I tillegg har oljeprisen falt betraktelig. En lavere oljepris har også bidratt til å svekke kronekursen.

«Det er uvanlig stor usikkerhet om utviklingen fremover. Den økonomiske aktiviteten ventes å ta seg opp etter hvert som smitteverntiltakene trappes ned, men det vil trolig ta tid før produksjonen og sysselsettingen er tilbake på samme nivå som før pandemien,» står det i pressemeldingen.

Styringsrenten har virkning fra første virkedag etter offentliggjøring av rentebeslutningen.

Det ble på forhånd spekulert i om det kunne bli nullrente under dagens rentemøte. Analytikerne i DNB og Nordea var imidlertid samstemte i sine morgenrapporter torsdag om at renta ville bli holdt uendret.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også