FinansWatch

Regjeringen vil styrke forbrukervernet med ny lov

Forslaget til ny finansavtalelov vil gi forbrukeren større rettigheter ovenfor utlånsivrige banker og maksgrense for den som er blitt svindlet ved hjelp av bank-ID.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). | Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Finansbransjen har utviklet seg mye de siste årene, og det var derfor behov for et lovverk tilpasset dagens utfordringer. Regjeringen foreslår nå en lov som tar bedre hensyn til samfunnets behov for et velfungerende marked for finansielle tjenester, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland, i en pressemelding 

En modernisering av finansavtaleloven begynte å diskuteres allerede i etterkant av finanskrisen, da det viste seg at forbrukernes rettigheter ovenfor bankene langt fra var gode nok. Arbeidet med den nye loven har pågått i fem år og resultatet ble lagt frem onsdag. 

Et viktig mål med loven er å presisere forbrukenes rettigheter og bankens plikter. Blant annet bankens ansvar enda større i de tilfeller banken ikke klarer å vurdere kredittevnen til den som søker lån eller ikke avslår søknaden til den som ikke har råd å ta opp lån.  

– Har ikke kunden råd til å ta opp lån, har banken en plikt til å ta avslå lånet. Det må bli slutt på at forbrukeren alene skal ta ansvar for en risiko som bankene burde ha unngått. Jeg tror derfor forslaget vil motivere bankene til opptre mer ansvarlig, sier Mæland i pressemeldingen.

E-signatur

Et annet hovedmoment i den nye loven er bruken av elektronisk signatur når man inngår avtaler om elektroniske tjenester. I senere år har det vært flere tilfeller der eieren av en bank-ID-signatur er blitt holdt ansvarlig for store beløp etter at en nærstående ulovlig har brukt bank-ID-signaturen.

Det vil justisdepartementet nå få en slutt på gjennom å innføre en egenandel på 450 kroner. Den gjelder imidlertid ikke om signaturinnehaveren kunne ha oppdaget misbruket på forhånd. Ved grov uaktsomhet er egenandelen 12.000 kroner og skulle svindelen vært gjennomført med forsett kan signaturinnehaveren fortsatt bli ansvarlig for hele tapet.

Lovforslaget gjennomfører også nye EU-direktiver om boliglån, betalingskontoer og betalingstjenester.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch