SSB-forskere: Gunstig å gradvis øke pensjons-aldersgrensen

Det vil være gunstig å gradvis øke aldersgrensen for å gå av med pensjon i stedet for dagens ordning med fast grense, og dette vil også bidra til å opprettholde kjøpekraften til pensjonister, ifølge beregninger som forskere i Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En gradvis heving av grensene vil harmonisere bedre til pensjonsreformen fra 2011, viser beregninger i en ny rapport fra SSB.

Beregningene er gjort på oppdrag for Pensjonsutvalget, som torsdag overleverte sin rapport.

I rapporten tar SSB-forskerne utgangspunkt i at disse aldersgrensene vil øke med om lag ett år per tiende årskull. Det vil si at årskullene født på 70-tallet må jobbe om lag ett år lenger enn årskullene født på 60-tallet.

– For at pensjonssystemet både skal være sosialt og økonomisk bærekraftig, er det svært viktig at framtidige generasjoner innstiller seg på at man må jobbe lenger. En gradvis heving av aldersgrensene vil gi mer forutsigbarhet enn dagens system med faste aldersgrenser, sier forsker Herman Kruse i SSB, ifølge statistikkbyrået.

Utvalg foreslår å heve aldersgrensen for pensjon

SSBs beregninger viser at den samlede pakken gir en utgiftsvekst. Beregningene viser imidlertid at uten en heving av aldersgrensene, er det vesentlig dyrere å regulere minstepensjonene med lønnsveksten.

– Å samtidig heve aldersgrensene gir en skjerming av de uføres alderspensjon. Det gjør at den totale utgiftsveksten omtrent blir den samme som å kun lønnsregulere minstepensjonene, sier Kruse.

Utvalg foreslår å heve aldersgrensen for pensjon

Hun blir ny toppsjef i KLP Banken

Finans Norge: Blir enda viktigere med tjenestepensjon og individuell sparing

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også